Leipuriliitto kehotti korottamaan alan hintoja – KHO tuplasi sakot vakavasta kilpailunrikkomuksesta

Kilpailuvirasto puuttui leipuriliiton hintakartelliin kannustamiseen ja vei asian markkinaoikeuteen. Liitto valitti hallinto-oikeuteen ja sai tuplasakot. Marko Happo

Crista Lassfolk-Feodoroff

Suomen Leipuriliitto ry:llä otti nyt ohraleipä. Se valitti hintakartelliin kannustamisesta saamastaan tuomiosta ja lopputulos on sakkomaksun tuplaantuminen.

Vuonna 2016 markkinaoikeus määräsi Leipuriliitolle 15 000 euron seuraamusmaksun sen vuosina 2007–2011 antamista lainvastaisista hintasuosituksista.

Liitto valitti tuomiosta ylempään tuomioistuimeen, korkeimpaan hallinto-oikeuteen. KHO antoi tiistaina päätöksensä, jossa liitolle määrätty sakkomaksu tuplattiin 30 000 euroon.

KHO vahvisti, että Leipuriliiton menettelyssä oli kyse vakavasta, yli kolme vuotta kestäneestä kilpailunrikkomuksesta.

Leipuriliiton hintasuositusten tavoitteena oli leipomotuotteiden hintojen korottaminen koko Suomessa.

KHO:n mukaan Leipuriliitto ylitti sen, mitä voidaan pitää toimialayhdistyksen tavanomaisena tiedottamisena.

Osa liiton kannanotoista sisälsi korotuksiin liittyviä prosenttilukuja, näiden vaihteluvälejä tai tietoja muiden alan toimijoiden suunnittelemien hinnankorotusten tasosta.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto esitti markkinaoikeudessa Leipuriliitolle yli 40 000 euron seuraamusmaksua.

Nyt tuplattu sakko ilahduttaa virastossa.

–  Olemme tyytyväisiä siihen, että KHO totesi esityksemme mukaisesti Leipuriliiton syyllistyneen vakavaan kilpailunrajoitukseen ja korotti markkinaoikeuden määräämää seuraamusmaksua, KKV:n pääjohtaja Kirsi Leivo kommentoi.

Samalla kilpailuvirasto peräänkuuluttaa parannuksia lainsäädäntöön, joka ei mahdollista nykyisellään riittävän korkeaa sakkotasoa toimialayhdistyksille.

– Hintasuositukset ovat omiaan nostamaan kuluttajien ja muiden asiakkaiden maksamaa hintaa, kuten muutkin kartellit, Leivo sanoo.

Kilpailuviraston mukaan asia on kuitenkin korjaantumassa, koska kilpailuviranomaisten toimivaltuuksia koskeva ECN+-direktiivi tulee jatkossa helpottamaan riittävän suurien seuraamusmaksujen määräämistä myös toimialajärjestöille.

Direktiivin myötä jäsenten liikevaihdot voidaan huomioida seuraamusmaksun tasossa.

Juttua on muokattu 20.8.2019 klo 15.45. Korjattu otsikosta väite siitä, että Suomen Leipuriliitto ry olisi ammattiyhdistysliike. Lisäksi ECN+direktiivin sisältöä on tarkennettu seuraamusmaksujen osalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu