Pieni- ja keskituloistenkin verohelpotukset uhkaavat tulla syödyksi vuonna 2020 – "Useimpia kiinnostanee vain tilille tuleva nettosumma"

Veronmaksajien Keskusliitto arvioi luvattujen veronkevennysten näillä näkymin hupenevan olemattomiin. Taina Kivijärvi

Crista Lassfolk-Feodoroff

Valtionvarainministeri Mika Lintilän (kesk.) lupaamat verohelpotukset pienituloisille ovat hupenemassa ensi vuonna sosiaalivakuutusmaksujen nousuun.

Veronmaksajien Keskusliiton arvion mukaan pienipalkkaisille luvattu veronkevennys uhkaa käytännössä huveta olemattomiin.

Keskituloiset puolestaan joutuvat näillä näkymin maksamaan palkastaan verokarhulle selkeästi nykyistä enemmän.

Etenkin, jos sattuu olemaan autoileva ja tupakoiva henkilö, joka ostaa käytännön apua kotitalousvähennyksen turvin.

– Kyllä tässä on nyt käymässä niin, että keskituloisten tuloverotus kiristyy ja ostovoima pienenee. Siihen sitten haittaverot päälle, toimitusjohtaja Teemu Lehtinen sanoo.

– Pienituloisilla tulojen verotuksessa kevennysten ja kiristysten kokonaisvaikutus menee lähelle nollaa. Haittaverot kiristyvät heilläkin.

Hallitus on luvannut suureen ääneen, että pieni- ja keskituloisten verotusta kevennetään ensi vuonna.

Ministeri Lintilän budjettiesityksessä luvataankin 200 miljoonaa euroa veronkevennyksiin näille ryhmille. Sen merkitys on kuitenkin katoamassa, koska palkasta perittävät sosiaalimaksut nousevat ensi vuonna työmarkkinajärjestöjen sopiman ja ex-pääministerin kätilöimän kilpailukyky-sopimuksen jälkivaikutuksesta.

Teemu Lehtinen huomauttaa, että Antti Rinteen hallitus ei näytä huomioivan budjetissaan edellisen hallituksen aikaisten päätösten vaikutusta.

Hän viittaa juuri Sipilän hallituksen aikana tehtyyn kiky-sopimukseen, jonka myötä osa työttömyysvakuutus- ja työeläkemaksuista siirtyy palkansaajille.

– Hallitus ei ole aktiivisesti päätöksen takana, mutta ei se myöskään ole kompensoimassa sitä mitenkään, Lehtinen sanoo.

– Ei palkansaajia kiinnosta mitä rahoja on korvamerkitty mihin. Useimpia kiinnostanee vain se palkkapäivänä tilille tuleva nettosumma.

Veronmaksajien Keskusliitto vaatiikin hallitusta purkamaan kaikki palkkaverotukseen kohdistuvat kiristykset.

Elokuun lopussa kiristyspaine saattaa hieman helpottua, jos työllisyysrahasto päättää alentaa työttömyysvakuutusmaksua ensi vuonna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu