Näillä keinoilla tulehtunut verkkokeskustelu selätetään:
1. Älä jää yksin. Nettitrollausta tai häiriköintiä ei tarvitse sietää.Jos joudut vihapuheen kohteeksi, jaa kokemus ja tunteesi ääneen – sekä vertaisille että vihapuhujille. Tuomalla esiin rehellisen reaktiosi näytät häirikölle hänen toimintansa seurauksen, joka useimmiten jäisi somekeskustelussa näkymättömäksi.
2. Käytä ääntäsi. Somekeskustelua vääristää itsensä tolkun ihmisiksi mieltävien haluttomuus osallistua ja ilmaista mielipiteensä. Kun näkyvillä ovat vain äänekkäimmät häiriköt, yleiskuva näyttää todellisuutta synkemmältä. Oletpa asiantuntija, tutkija tai tolkun ihminen, voit aktivoitua ja auttaa luomaan vastavoimaa vihapuheelle.
3. Näytä tukesi. Tue asiallisia keskustelijoita kommenteilla, sillä puoltavat puheenvuorot voivat helpottaa vihapuheen tai häiriköinnin kohteeksi joutunutta suuresti. Jos julkisesti kommentoiminen hirvittää, voi tukensa näyttää myös yksityisviestillä.
4. Älä alennu törkyyn. Vältä törkyviestien tasolle alentumista. Rakentavaa dialogia ei saa aikaan vastaamalla asiattomiin keskusteluihin solvauksilla. Räyhäämiseen sijaan hengähdä ja pyri kohtaamaan tunteesi rauhassa: Mikä vihapuhujaa todellisuudessa ärsyttää? Miksi hän tuottaa loukkaavaa sisältöä?
5. Muista, ettei häirikkö tunne sinua. Usein vihanlietsojien kommentit satuttavat henkilökohtaisuudellaan. On hyvä muistaa, etteivät lietsojat puhu ensisijaisesti kohteestaan vaan purkavat omaa turhautumistaan. Etäännyttämällä itsesi loukkaavista kommenteista pidät huolta hyvinvoinnistasi.