Metsästyskausi alkaa ‒ mitä on huomioitava rajan läheisyydessä liikkuessa?

Kuvituskuva. Riina Haapala

toimitus

Suomen itärajalla on yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi rajavyöhyke, joka on maalla enintään kolme kilometriä leveä. Rajavyöhykkeellä oleskelu ja toiminta vaativat aina luvan.

Rajavyöhykelupaa tulee hakea ensisijaisesti sähköisesti kansalaisten asiointipalvelusta internetin kautta osoitteessa: http://www.suomi.fi hakusanalla rajavyöhykelupa.

Rajavyöhykelupa on pidettävä aina mukana rajavyöhykkeellä liikuttaessa, ja se on esitettävä pyydettäessä rajavartio- tai poliisiviranomaisille.

Metsästäminen rajavyöhykkeellä

Lähtökohtaisesti metsästykseen rajavyöhykkeellä ei Kaakkois-Suomen raja-vartioston alueella myönnetä rajavyöhykelupaa.

Haavoittuneen eläimen lopettamisen takia metsästys voidaan sallia tapauskohtaisesti rajavyöhykkeellä.

Haavoittuneen eläimen menemisestä rajavyöhykkeelle on aina ilmoitettava Kaakkois-Suomen rajavartioston johtokeskukseen p. 0295 422 010.

Metsästyskoirat valtakunnan rajan läheisyydessä

Kaakkois-Suomen rajavartiosto muistuttaa metsästyskauden alla siitä, että koiralla metsästys valtakunnan rajan läheisillä alueilla tulee suunnitella huolellisesti.

Rajavartiosto kehottaa metsästäjiä välttämään koirien irti päästämistä aivan rajavyöhykkeen tuntumassa, koska riistaeläimet kaikkoavat usein Venäjän puolelle, ja koirat menevät niiden perässä.

Kaakkois-Suomen rajavartioston partiot toimittavat valtakunnanrajan läheisyydestä kiinniotetut koirat suoraan löytöeläintarhaan.

Kaikista Venäjän puolella käyneistä koirista ilmoitetaan Suomessa eläinlääkärille, joka arvioi tapauskohtaisesti, onko koira toimitettava tarkastukseen eläintautien leviämisen estämiseksi. Eläinlääkärit määräävät mahdolliset jatkotoimenpiteet.

Jos koiranomistaja huomaa koiransa kadonneen valtakunnan rajan läheisyydessä, asiasta pyydetään ilmoittamaan Kaakkois-Suomen rajavartioston johtokeskukseen p. 0295 422 010. 

Patruunat ja aseet pois autoista ennen rajanylitystä

Kaakkois-Suomen rajavartiosto muistuttaa lisäksi metsästyskauden käynnistyessä Venäjälle matkustavia siitä, että aseita ja aseiden patruunoita ei saa viedä Venäjälle ilman lupaa.

Yleensä yksittäiset patruunat unohtuvat auton peräkonttiin tai hansikaslokeroon. Patruunoiden löytyminen aiheuttaa kuljettajalle Venäjän puolella asian tutkimisesta aiheutuvan huomattavan aikaviiveen rajanylitykseen ja vähintäänkin sakkorangaistuksen.

Kommentoi

Palvelut