Tällä kikalla opiskelija voi tienata jopa 7000 euroa Suomessa ­– IL: "Se on aika no-braineri"

toimitus

Opiskelija voi tienata tuhansia euroja nostamalla opintolainaa ja valmistumalla ajoissa.

Tämä kuitenkin edellyttää, että opintolainaa ei käytetä opiskeluajan kuluihin, vaan se sijoitetaan. Tuottoa lisää, jos rahan sijoittaa riskipitoisiin osakkeisiin. Kuitenkin myös rahojen pitäminen turvallisella, matalakorkoisella tilillä, tuo ahkeralle opiskelijalle ison potin, sillä valtio palkitsee ne, jotka valmistuvat opinnoistaan ajoissa.

Iltalehden haastattelemaNooa Fagerholm sanoo, että valtion tarjoamien opintolainavähennyksen ja syksyllä 2014 käyttöön otetun opintolainahyvityksen ansiostaopiskelija voi tehdä rahaa yksinkertaisella kikalla.

– Se on aika no-braineri, Fagerholm sanoo IL:lle.

– Jos nostat kaiken opintolainan esimerkiksi pienikorkoiselle pankkitilille ja pidät sen siellä opintojesi ajan, voit valmistumisen jälkeen maksaa opintolainan takaisin ja sinulle jää 40 prosentin osuus 2 500 euron ylittävästä summasta, hän antaa esimerkin.

Jos tutkinnon laajuus on esimerkiksi 330 opintoviikkoa ja opiskelija nostaa opintolainaa 20 000 euroa sekä valmistuminen tapahtuu 6,5 vuoden ihanneajassa, valtio kuittaan Kelan toimesta 7 000 euroa.

Tämä tietysti edellyttää, että lainaa ei käytetä. Fagerholm itse toimi näin ja lisäsi tuottojaan sijoittamalla lainansa osakemarkkinoille.

Läheskään kaikilla opiskelijoilla ei ole tällaiseen mahdollisuutta saati uskallusta. Jos kotona ei ole puhuttu rahasta ja sijoittamisesta, monet opiskelijat tuskin tulevat tällaista edes ajatelleeksi.

Fagerholmin mukaan toisaalta monella opiskelijalla raha kuluu elämiseen.

– Jotkut opiskelukaverini käyttivät osan opintolainasta alkoholiin, joten siihen verrattuna näen sen huomattavasti pienempänä pahana pistää saman rahan esimerkiksi säästöön, huomauttaa Fagerholm IL:lle.

Tarkempaa tietoa Kelan maksamasta opintolainahyvityksestä saat täältä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu