Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USU: Vain 11 uutta mopoautoa rekisteröity tänä vuonna – EU-komission huomautus Suomen kevytautohankkeesta lipsahti julkisuuteen

Mopoautojen myynti on loppunut Suomessa tänä vuonna lähes kokonaan. Heinäkuun loppuun mennessä uusia mopoautoja rekisteröitiin kaikki merkit mukaan lukien ainoastaan 11 kappaletta, Uutissuomalainen kertoo

Vielä viime vuonna ensirekisteröintejä oli Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan 222 ja edellisenä vuonna yli 700, Uutissuomalaisen jutussa kerrotaan.

Uutissuomalaisen haastatteleman maahantuojan mukaan syynä on edellisen hallituksen aloittama lakihanke niin sanotuista kevytautoista. Ne tulevat markkinoille ensi syksynä.

– Se tappoi mopoautomarkkinat. Kun kevytautosuunnitelmat lanseerattiin julkisuuteen, mopoautojen myynti hyytyi. Monet myös myyvät nyt paniikissa omia mopoautojaan pois muun muassa netissä, mopoautoja maahantuovan Elfving oy:n myyntijohtajan Tomi Kinnunen kertoo Uutissuomalaisen jutussa.

Mopoautojen myynnin huippuvuodet olivat vuosina 2011–2012, jolloin molempina vuosina rekisteröitiin yli 1 100 mopoautoa, Uutissuomalaisen jutussa kerrotaan.

Euroopan komissio on lähettänyt ulkoministeri Pekka Haavistolle vakavan huomautuksen koskien Suomen kevytautohanketta. Tieto selviää valtioneuvoston sivuilla tänään tiistaina julkaistusta kirjeestä.

Komissio on huolissaan muun muassa kevytautojen aiheuttamista vakavista turvallisuusongelmista muille, haavoittuvassa asemassa oleville tienkäyttäjille. Komissio esittää huolensa myös muun muassa autoihin asennettavien rajoittimien poistosta.

– Kevytautojen huomattava massa, niiden suurempi nopeus, suurempi teho ja korostetusti riskejä ottava ajajaryhmä (15–17-vuotiaat), jotka eivät välttämättä ole riittävän kypsiä, muodostaa merkittävät riskin tieliikenteeseen, komission kirjeessä todetaan.

Huomautuksen mukaan Suomen EU:lle tekemä ilmoitus kevytautoista sisältää seikkoja, joita on tarkasteltava sovellettavan EU-lainsäädännön kannalta. Komission huomautuksesta kertoi ensimmäisenä Aamulehti.

Juttua korjattu 28.8. klo 14.50. Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan komission kirje on julkista tietoa. Aiemmin jutussa luki, että kirjettä ei alun perin ollut tarkoitettu julkisuuteen.