Työntekijöiden ansiot nousivat roimasti kunnissa ja valtiolla – yksityissektori laahasi perässä

Kuvituskuva. Arkisto/ Riitta Ketola

toimitus

Palkansaajien säännölliset ansiot nousivat huhti-kesäkuussa 2,3 prosenttia, selviää Tilastokeskuksen ennakkotiedoista. Ansiotasoindeksi nousi 2,5 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan säännölliset ansiot nousivat vuoden sisällä yksityisellä sektorilla 2,2 prosenttia, valtiolla 2,7 prosenttia ja kuntasektorilla 3,0 prosenttia. Säännöllisen ansion indeksi ei huomioi tulospalkkioita eikä työehtosopimuksiin perustuvia kertaeriä.

Nimellisansiot kohosivat yksityisellä sektorilla 2,2 prosenttia, valtiolla 3,4 prosenttia ja kuntasektorilla 3,8 prosenttia.

Myös työntekijöiden ostovoima parani, sillä ansiotason nousuoli nopeampaa kuin kuluttajahintojen nousu. Reaaliansiot kasvoivat 1,3 prosenttia vuoden aikana, Tilastokeskus kertoo.

Näin työntekijöiden ansiot ovat kehittyneet yksityis., kunta- ja valtionsektorilla 2015–19. Kuva: Tilastokeskus

Ansiokehitys kääntyi nousuun sekä kuntasektorilla että valtiolla vuoden 2019 alussa. Tähän vaikuttaa kuntasektorilla ja valtiolla tammikuussa 2019 maksettu tuloksellisuuteen perustuva kertaerä. Lisäksi julkisen sektorin palkkoja korotettiin paikallisilla järjestelyerillä ja yleiskorotuksella, jotka ajoittuivat vuoden 2019 ensimmäiselle puoliskolle, Tilastokeskus kertoo.

Nopeinta ansiokehitys oli vuosina 2015–2018 kiinteistöalan toiminnassa (6,2 prosenttia) sekä ammatillisessa, tieteellisessä ja teknisessä toiminnassa (5,3 prosenttia). Näillä toimialoilla myös palkkaliukumien osuus ansiokehityksestä oli suurin.

Hitainta ansiokehitys oli muussa palvelutoiminnassa (0,8 prosenttia) sekä terveys- ja sosiaalipalveluissa (1,2 prosenttia).

Sekä valtiolla että kuntasektorilla keskiansioiden nousua on kiihdyttänyt ammattirakenteen muutos. Esimerkiksi erityisasiantuntijoiden ammattiluokassa palkansaajilla on usein ylempi korkeakoulututkinto ja myös ansiotaso on keskimääräistä korkeampi. Viime vuosina erityisasiantuntijoiden osuus on kasvanut etenkin valtiolla.

Sopimuskorotusten osuus ansiokehityksestä oli suurinta kaupan (2,2 prosenttia), teollisuuden (2,1 prosenttia) sekä kuljetuksen ja varastoinnin (2,1 prosenttia) toimialoilla (vuosina 2015–2018). Pienimmät sopimuskorotukset olivat puolestaan julkisen hallinnon (0,4 prosenttia), terveys- ja sosiaalipalveluiden (0,6 prosenttia) sekä koulutuksen (0,7 prosenttia) toimialoilla. Kilpailukykysopimuksen takia sopimuskorotuksia esiintyi vuonna 2017 ainoastaan yksittäisillä sopimusaloilla, Tilastokeskuksen sivuilla todetaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu