Kuka on vastuussa polttoöljyn häviämisestä 2000 litran verran? – Ylämaan alueraati vaatii kaupungilta selvitystä ja toimintaa

Kuvituskuva. Arkisto/Laura Mykkänen

toimitus

Ylämaan nuorisotalon 5 000 litran metallisesta öljysäiliöstä on hävinnyt touko–kesäkuun 2019 aikana arviolta 2 000 litraa polttoöljyä. Vuotoepäilyn takia säiliö tyhjennettiin ja tarkastettiin viikolla 32.

Tarkastuksessa säiliössä havaittiin syöpymää ja mahdollinen reikä 9.8.2019. Säiliö päätettiin poistaa, ja poisto suoritettiin 14.8.2019.

Saimaan Tukipalvelut Oy:n toimeksiannosta ympäristökonsultti valvoi säiliön poiston ja otti maaperästä näytteet maaperän puhtauden varmistamiseksi.

Ympäristökonsultin lausunnossa mainitaan, että öljysäiliön ulkopinnoilla ei havaittu vaurioita tai reikiä.

Kenttähavaintojen ja analyysitulosten perusteella ympäristökonsultti arvioi, että poistetusta öljy-säiliöstä ei ole vuotanut öljyhiilivetyjä maaperään eikä tarvetta ympäristöteknisille jatkotoimenpiteille ole.

Lappeenrannan kaupunki on lähestynyt Ylämaan alueraatia huolestuneena siitä, jääkö Ylämaan nuorisotalo jatkossa kylmäksi vai löytyykö taho, joka ottaa vastuulleen rakennuksen ja maksaa uudet öljysäiliöt.

Kaupungin mukaan on löydettävä taho, joka ottaa vastattavakseen kaikki kohteeseen liittyvät kustannukset. Uusien rivisäiliöiden kustannusarvio asennuksineen on noin 6000 euroa.

Kaupunginhallitus on tehnyt 2.2.2015 päätöksen, että jatkossa kaupunki ei tule panostamaan kyseisen talon kunnossapitoon, vaan yhdessä alueraadin kanssa tulee löytää yhteistyötaho, jolle rakennuksen voi luovuttaa.

Ylämaan alueraati keskusteli aiheesta 28.8.2019 kokouksesta päätyen siihen, että ostajatahoa talolle tuskin löytyy.

Kaupungilla on vaihtoehtoina joko satsata talon lämmityksen korjaukseen, jolloin talon toiminta voisi jatkua ennallaan, tai jättää talo kylmilleen.

Sen johdosta talon purkaminen lienee ainoa järkevä vaihtoehto, koska heitteillejätön seurauksena rakennus tulee tuhoutumaan hyvin lyhyessä ajassa.

Talon purkukustannus kaikkinensa tulee olemaan arviolta vähintään 70 000–80.000 euroa.

Alueraadin ensisijaisena tehtävänä on varmistaa se, että rakennus ei tule jäämään hylätyksi.

Kokouksessa päätettiin pyytää Lappeenrannan kaupungilta asiasta kirjallinen selvitys tarkastusraportteineen ja öljyn vastaanottokuittauksineen.

Keskusteluissa ilmeni kaksi erillistä tutkintalinjaa – joko kyseessä on varkaus tai kaupungin virkamiesten tai työntekijöiden virheellinen toiminta, sillä öljyvuotoa ei ole tarkastusraportin mukaan tapahtunut.

Jos kirjauksissa ei ole virhettä, kyseessä lienee varkaus, josta kiinteistönomistajan tulee tehdä rikosilmoitus ja vaatia rahallista korvausta menetystä öljystä. Mikäli rikosilmoitusta ei tehdä, haluaa alueraati perustelut sille.

Ylämaan alueraati edellyttää Lappeenrannan kaupungin korjaavan lämmityksen kuntoon mahdollisimman pikaisesti, jotta talon täysipainoinen käyttö voisi jatkua. Kyseessä on raadin mukaan epätavallinen, asukkaista riippumaton tilanne.

Keskusteluissa tuli ilmi myös se, että kaupunki on perustellut Ylämaa talon myyntiä sillä, että ylämaalaisilla on käytössään Ylämaan urheilu- ja nuorisotalo. Alueraadin mukaan kaupungin tulee huolehtia, että näin on myös jatkossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu