Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisten kielelliset elämäkerrat koottiin näyttelyksi – moninaisuus näkyy Etelä-Karjalassakin sekä murteissa että kielissä

Lappeenrannan pääkirjastossa ja Kulttuuritila Nuijamiehessä on syyskuussa esillä Sata suomalaista kielellistä elämäkertaa -näyttely, joka pohjautuu Helsingin yliopistossa toimivaan, Koneen Säätiön rahoittamaan tutkimushankkeeseen.

Pääosa hankkeen yli sadasta haastattelusta kerättiin viiden eri yliopiston opiskelijoiden voimin. Helsingin yliopiston suomen kielen dosentti Hanna Lappalainen kuvaa haastateltavien keräämistä palapelin kokoamiseksi.

Tarkoituksena oli kerätä mahdollisimman laaja otanta erikielisistä ja -ikäisistä, eri sukupuolia ja ammattiryhmiä edustavista henkilöistä ympäri Suomen.

– 50- ja 90-luvulla syntyneitä sekä venäjän- ja vironkielisiä tuntui löytyvän helposti. Harvalla oli kuitenkin kontakteja muiden vähemmistökielten puhujiin.

Aineiston kokoamiseen ja keräämiseen on Lappalaisen mukaan mennyt paljon aikaa. Nyt tekeillä on opinnäytteitä. Yksi gradukin liittyen työelämän kielellisiin kokemuksiin on jo valmistunut.

Työn alla on myös kirja, teemoinaan esimerkiksi muuttajien kieli, monikielisyys, kohteliaisuus ja se, mikä kielessä ärsyttää. Osin samoja teemoja käsitellään myös näyttelyyn liittyvillä, Etelä-Karjalan kansalaisopiston luennoilla syyskuussa.

Vajaa puolet haastatelluista valokuvattiin näyttelyä varten.

Itsenäiseen työhön tottuneelle valokuvaaja Sakari Röyskölle projektin työtapa oli hyvin erilainen kuin mihin hän on tottunut.

– Suunnittelimme tutkijajoukon kanssa kuvauksia. Lopullisesti kuvattavat valikoituivat sen mukaan, miten aikataulut sopivat yhteen.

Kuvausmatkoihin ympäri Suomen kului kahdeksan kuukautta. Viimeiset kuvaukset Röyskö teki viime syksynä.

– Matkustin löysällä aikataululla senkin vuoksi, että valokuvissa näkyisi eri vuodenaikoja.

Kilpisjärvelle suuntautunut kuvausmatka oli Röyskölle erityisen mieleenpainuva.

– Ehdin paikalle juuri ennen auringonlaskua, mutta onneksi kuvattava oli valmistautunut hyvin ja pääsimme heti toimeen.

Ensimmäisen kuvattavan luona valokuvaajalla ei vielä ollut täyttä varmuutta siitä, miten hän tulee kuvaukset toteuttamaan. Idea syntyi luonnollisessa tilanteessa.

– Kuvattavan sisko soitti Israelista, ja puhelun jälkeen pyysin häntä asettautumaan tilanteeseen uudelleen. Syntyi metodi, jota käytin myöhemminkin: kuvissa henkilöt ovat ikään kuin kehyksissä.

Lappeenrannassa asuvalle Lappalaiselle oma kaupunki oli luonnollinen paikka näyttelylle, joka on aiemmin kiertänyt Helsingin ohella Tampereella, Oulussa ja Joensuussa.

Aiemmasta yhteistyöstään kirjaston ja EKKOn kanssa hän oli havainnut, että kieliaiheet keräävät täällä mukavasti yleisöä.

– Ajatuksena on tuoda kielten moninaisuus suomalaisten tietoon. Etelä-Karjalassakin se näkyy sekä murteissa että kielissä.

Lappalaisen mukaan paikalliset voivat löytää näyttelystä sekä tuttua että uutta.

– Esillä on sellaisiakin murteita ja kieliä, jotka eivät täällä juurikaan kuulu.

Mukana on kuvia haastateltavista, joilla on eteläkarjalaista syntyperää tai asumistaustaa. Yksi heistä näkyy näyttelyn videolla.

– Yksi asuu ja toinen on syntynyt Lappeenrannassa sekä yksi on Imatralta kotoisin.