Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asfalttityöntekijät vaarassa vauhtiveikkojen vuoksi – "Ani harva ajaa rajoituksen mukaan"

Asfalttityöntekijät ovat huolissaan ylinopeuksien aiheuttamasta turvallisuusriskistä päällystystyömailla. Asfalttitöissä ohikulkevan liikenteen ylinopeudet koetaan merkittäväksi vaaratekijäksi.

Asfalttiurakoitsija NCC Asfaltti on kerännyt asfalttityöntekijöiltään turvallisuushavaintoja työstään. Työntekijät kertovat muun muassa seuraavaa:

– Nopeusrajoitusmerkit tehottomia, ani harva ajaa rajoituksen mukaan.

– Liikenteen (Valtatie 3) nopeudet työntekijälle hengenvaaralliset.

– Paljon ylinopeutta ajavaa raskasta liikennettä.

– Onko moottoritiellä työskentely turvallisempaa? Miksi korkeampi nopeusrajoitus moottoritiellä kuin tavallisella, autot tulevat vielä kovempaa ja kun ei ole valvontaa, niin mikään ei muutu.

– Liikenteen vauhti todella kova ajoittain, rajoitus 30km/h ja nopeudet vähintään tuplat.

– Yötyössä liikenteen vauhdit lisääntyvät ja kaikenlainen havainnointi vaikeutuu. Lisää riskiä onnettomuuteen huomattavasti.

NCC:llä ollaan huolissaan henkilöstön turvallisuudesta tietyömailla.

– Vetoamme tienkäyttäjiin, että he noudattaisivat päällystystyömaiden nopeuksia oman ja meidän henkilöstömme turvallisuuden vuoksi. Kukaan tuskin tahallaan työntekijöidemme turvallisuutta vaarantaa, mutta riskiä ei selvästikään ymmärretä, eikä myöskään osata asettua liikenteessä työtään tekevien asemaan, NCC:n Asfaltin aluejohtaja Ilmo Hyyppä toteaa.

Tietyömaan kohdalla on hidastettava vauhtia nopeusrajoitusten mukaisesti, oli kiire tai ei.

Tietyöt jatkuvat koko syksyn, jolloin pimeys ja kosteus tuovat lisähaasteita ja näkyvyys on usein kesän olosuhteita huonompi. Tietöitä tehdään edelleen myös yöaikaan. Yleisesti turvallisuuteen liittyvät riskit kohoavat syksyä kohti mentäessä.