Näin Valion perusmaidot muuttuvat ensi viikolla – "Tästä tulee nyt uusi normaali"

Valion yleisimmin käytetyt maidot ovat syyskuun puolivälin jälkeen vapaan lehmän maitoja.  Valio

Jari Pietiläinen

Syyskuun puolivälistä alkaen Valion litran ja 1,75 litran maidot eli rasvaton maito, ykkösmaito, kevytmaito ja täysmaito, ovat vapaan lehmän maitoaeli ne tulevat valiolaisilta pihattotiloilta eri puolilta Suomea.

Vapaan lehmän maito valmistuuValion pihattotiloilla, joissa lehmät saavat liikkua, syödä ja levätä vapaasti omaan tahtiinsa.

Vapaan lehmän maitoa tuottavia tiloja on eri puolilla Suomea. Vapaan lehmän maito on homogenoitu ja pastöroitu normaaliin tapaan. Se pakataan Riihimäen, Jyväskylän ja Oulun meijereissä.

– Tavalliset maidot muodostavat suurimman kuluttajatuoteryhmän, joten suomalaisen maitohyllyn tarjonta harppaa nyt merkittävästi vastuullisempaan suuntaan, kertoo Valion kehityspäällikkö Mira Appelqvist tiedotteessa.

Valio on viime vuoden alusta alkaen maksanut vastuullisuuslisää niille maitotiloille, jotka sitoutuvat eläinten hyvinvointia parantaviin vaatimuksiin. Lisän suuruus on tällä hetkellä kaksi senttiä maitolitraa kohti.

Vastuullisuuslisän vaatimuksena on esimerkiksi lehmien terveystarkastus, jonka eläinlääkäri tekee säännöllisesti. Lisäksi maitotiloilla hoidetaan säännöllisesti lehmien sorkkia ja käytetään puudutusta, kivunlievitystä ja rauhoitusta nupoutuksessa eli vasikan sarvenaiheiden poistossa.

Valion maitotiloilla lehmät syövät pääasiassa nurmirehua, jota täydennetään kotimaisilla viljoilla sekä rypsillä ja rapsilla. Lehmät eivät syö soijaa ja GMO-rehua.

Suomessa tuotettu maito on aina antibioottivapaata. Lehmiä ei lääkitä ennaltaehkäisevästi, vaan ainoastaan tutkittuun tarpeeseen eläinlääkärin määräyksellä.

Eläinten hyvinvointi syntyy Appelqvistin mukaan monesta konkreettisesta teosta, joita tiloilla tehdään päivittäin.

– Uskomme, että vapaan lehmän maidosta tulee uusi normaali, Appelqvist arvioi.

– Vastuullinen maidontuotanto ei ole vaihtoehto, vaan se on elinehto ja toimintamme edellytys niin eettisesti kuin taloudellisesti. Kehitystyö yhdessä tilojen kanssa jatkuu myös tästä eteenpäin. Valioryhmän lehmistä noin kaksi kolmannesta asuu pihattonavetoissa, ja määrä kasvaa koko ajan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu