"Erittäin nuorekas" kuusikymppinen juhlii rennosti – "Lauritsalassa kotiseutuhenki on poikkeuksellinen"

Lauritsala-seuran puheenjohtajan Anne-Maija Laukaksen mukaan lauritsalalaisuus on hyvää yhteisöllisyyttä ja voimakasta yhteistyötä. Jukka Kosonen

Lari Heikkinen

Lauritsala-seura juhlii tänä syksynä pyöreitä vuosia, kun perustamisesta tulee kuluneeksi 60 vuotta. Yhdistyksen perustamiskokous pidettiin 1.10.1959.

Seuran juhlavuotta juhlitaan useilla tapahtumilla, joista moni sijoittuu tulevaan viikonloppuun. Perjantaina kello 17 avataan Lauritsalan kirjastossa ”Lauritsala kirjoissa” -näyttely, jossa on esillä Lauritsala-aiheista kirjallisuutta sekä lauritsalalaislähtöisten kirjailijoiden teoksia.

– Esillä on runsaasti kirjoja, Lauritsala-seuran puheenjohtaja Anne-Maija Laukas kertoo.

Avajaisten jälkeen vuorossa on paneelikeskustelu Lauritsalan koulun musiikkisalissa kello 17.30 alkaen. Keskustelun aiheina ovat kotiseudun ja lauritsalalaisuuden merkitys elämään ja uraan. Keskustelijoina ovat Lauritsalasta lähtöisin olevat kirjailijat Irja Askola, Eeva Litmanen, Teemu Luukka, Annamari Marttinen ja Kimmo Hyvärinen

– Panelistit suostuivat heti ja kertoivat ilman muuta tulevansa mukaan keskustelemaan.

Lauantaina on vuorossa Lauritsala-seuran 60-vuotisjuhla kello 14 Lauritsalan työväentalossa. Ohjelmassa on muun muassa puheita ja musiikkia. Juhlan loputtua yleisölle on tarjolla kakkukahvit.

– Juhlimme hyvässä hengessä ja rennosti.

Sunnuntaina Lauritsalan kirkossa järjestetään Lauritsala-messu kello 10 alkaen. Kello 12-16 Lauritsalan työväentalolla näytetään vanhoja dokumenttifilmejä Lauritsalasta Pekka Kolin johdolla.

Lauritsala-seuran puheenjohtaja Laukaksen mielestä kotiseutuyhdistys on tänä päivänä erittäin nuorekas ja tulevaisuuteen katsova toimija.

Seuralla on monenlaista toimintaa eri ikäisille. Ihmisiä on onnistuttu saamaan eri ikäryhmistä mukaan toimintaan niin jäsenistöön kuin johtokuntaankin.

– Lauritsalalaisuus on hyvää yhteisöllisyyttä ja voimakasta yhteistyötä. Lauritsalassa kotiseutuhenki on poikkeuksellinen, seuran puheenjohtaja toteaa.

Suomen Kotiseutuliitossa varapuheenjohtajana toimivan Laukaksen mukaan alueen henki on noteerattu myös valtakunnallisella tasolla.

Juhlavuoden loppupuolella Lauritsala-seura järjestää myös lisää ohjelmaa. Luvassa on muun muassa lokakuussa Emma Jussila-Schermanin nukketeatteria lapsille sekä perinteinen uudenvuodenaaton vastaanotto.

–  Lisäksi jatkamme normaalia toimintaamme ja huolehtimista asuinympäristöstämme, Lauritsala-seuran puheenjohtaja Anne-Maija Laukas kertoo juhlavuoden toiminnasta.

Lauritsala-seura 60 vuotta

Lauritsala-seura ry on vuonna 1959 perustettu kotiseutuyhdistys, jonka toimialueena on entisen Lauritsalan kauppalan alue. Alueella on nykyisin noin 14 000 asukasta.

Jäseneksi voivat liittyä kaikki Lauritsalasta, sen ominaispiirteistä ja perinteistä kiinnostuneet.

Lauritsala-seuran tarkoituksena on Lauritsalan monipuolinen kehittäminen paikallisten erityispiirteiden pohjalta, elinympäristön kohentaminen ja asukkaiden viihtyvyyden lisääminen, kotiseututietouden lisääminen, Lauritsala-hengen ylläpitäminen ja aktiivisuuden vahvistaminen, lauritsalalaisen kulttuurin edistäminen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu