Etelä-Karjala ykkössijalla lastensuojelun palvelutarpeen arvioinnissa

Lastensuojelun palvelutarpeen arvionnit alkoivat liki sataprosenttisesti lakisääteisessä määräajassa. Kuvituskuva. Arkisto

toimitus

Etelä-Karjalassa lastensuojelun palvelutarpeen arvioinnin käsittelyt alkoivat 99,9-prosenttisesti lakisääteisessä seitsemän arkipäivän määräajassa. Tämä on maakuntatasolla Suomen kärkitulos. Luvut käyvät ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoraportista, joka käsittelee tapauksia ajalta 1. lokakuuta 2018–31. maaliskuuta 2019.

Tilaston pohjasijaa pitää Pohjois-Karjala. Siellä käsittelyt alkoivat 79,7-prosenttisesti lakisääteisessä määräajassa.

Etelä-Karjalassa palvelutarpeen arvioinnit valmistuivat 100-prosenttisesti lakisääteisessä kolmen kuukauden määräajassa, kun taas Pohjois-Karjalassa palvelutarpeen arvioinnit valmistuivat 65,0-prosenttisesti annetussa määräajassa.

Valvira ja aluehallintovirastot valvovat lastensuojelulaissa säädettyjä määräaikoja THL:n kunnista keräämän aineiston pohjalta.

Valvontaviranomaisten arvioimassa aineistossa määräaikojen ylityksiä todettiin 173 kunnassa. Valvontaan otettiin 87 kuntaa.

Edellisvuonna ylityksiä todettiin 112 kunnassa, joista valvontaan otettiin 96.

Vaikka määräaikojen ylitysten määrässä ja valvontaan otettujen kuntien lukumäärässä on vuotuista vaihtelua, ovat lastensuojelun käsittelyajat pysyneet pääosin hyvällä tasolla.

Valvira ja aluehallintovirastot valvovat lastensuojelun määräaikoja ensisijaisesti edistämällä, tukemalla ja varmistamalla kuntien omavalvontaa.

Valvontaviranomaiset kohdistavat kirjalliset selvitykset ja niiden perusteella tapahtuvan seuraamusten arvioinnin kuntiin, joissa määräaikojen ylitykset ovat toistuvia ja ylitysten määrä prosentuaalisesti tai lukumääräisesti suuri.

Jatkuvasti määräaikoja ylittäviin kuntiin tehdään ohjaus- ja arviointikäyntejä.

Lastensuojelun määräaikojen valvonta on yksi Valviran ja aluehallintovirastojen vuoden 2019 suunnitelmallisen sote-valvonnan kohteista.

Näin prosessi etenee

Lastensuojeluasia tulee vireille hakemuksesta tai kun sosiaalityöntekijä tai muu lastensuojelun työntekijä on saanut muutoin tietää mahdollisesta lastensuojelun tarpeessa olevasta lapsesta.

Lastensuojeluasian vireille tulon jälkeen sosiaalityöntekijän tai muun lastensuojelun työntekijän on arvioitava välittömästi

lapsen mahdollinen kiireellinen lastensuojelun tarve.

Arvion lastensuojelulain mukaisten palvelujen ja tukitoimien tarpeesta tekee sosiaalityöntekijä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu