Kaupunkipyörien ensimmäinen kesä Lappeenrannassa sujunut hyvin – "Olemme todella iloisia pyöräilymääristä ja pyöräilytavasta"

Arkistokuva. Laura Mykkänen

Laura Mykkänen

Kaupunkipyöristä on vastannut tänä kesänä Lappeenrannassa ja Imatralla KaaKau Oy, joka voitti Lappeenrannan kaupungin järjestämän kilpailutuksen kaupunkipyöristä.

– Lokakuun loppuun on pyrkimys pitää pyörät liikenteessä. Jos ei ole kylmää ja märkää ja pyöräilijöitä riittää, voimme pitää pidempääkin, yhtiön toimitusjohtaja Aleksanteri Repo kertoo.

Repo kertoo kesän sujuneen ainakin yrityksen näkökulmasta hyvin.

– Olemme todella iloisia pyöräilymääristä ja pyöräilytavasta. Hankintamäärä on ollut hillitty, joten siihen nähden olemme erityisen tyytyväisiä.

Huhtiniemen pysäköintipaikka yllätti Revon mukaan aktiivisuudellaan. Siellä pyöriä olisi ehkä tarvittu enemmänkin.

Muuten hän kertoo, että Lappeenrannassa kaupunkipyöriä tuntuvat käyttävän pääasiassa paikalliset.

– On alle tunnin tempaisuja, ajetaan esimerkiksi kotoa keskustaan.

Elokuun puolivälin jälkeen opiskelijat ovat palanneet kaupunkiin, mikä on huomattu lisääntyneessä liikenteessä Sammonlahden ja Skinnarilan suuntaan.

– Yllätti, kuinka paljon korkeakouluopiskelijat ovat pyöriä käyttäneet. Jatkossa pitää varmistaa, että pyöriä riittää paitsi heille myös muualle kaupunkiin.

Repon mukaan toimintaa on tarkoitus hioa syksyn ja talven aikana keskustelemalla kaupunginedustajien ja kaupunkilaisten kanssa.

Jonkin verran satunnaisia palautteita Repo kertoo tulleen sijainnista ja määristä.

– Valittavasti näillä pyörämääriä koko aluetta ei pystytä kattamaan, joten toivottavasti pyörämäärää saadaan lisättyä. Esimerkiksi Lauritsalaan pyöriä ei ole riittänyt.

Suurempia ongelmia ei palvelun käytöstä ole yritykselle kantautunut yksittäisiä puhelimen yhteensopivuusongelmia ja muutaman pyörän kadoksissa oloa lukuun ottamatta.

– Kaikki on sujunut mutkattomasti meidän näkökulmastamme. Toki joku saattaa yrittää kokeilla pyörää onnistumatta, mutta viesti ei välttämättä kantaudu meille.

Sotkua pyörille Repo kertoo aiheutuneen ainoastaan lehmusten alla säilytetyille pyörille. Onnettomuuksilta, varkauksilta ja tihutöiltä on vältytty.

– Uskon, että ihmiset ymmärtävät, että kyseessä on hyvän mielen palvelu.

Hän toteaa järjestelmän rakennetun siten, että käyttöönotto olisi mahdollisimman helppoa käyttäjästä riippumatta, oli kyseessä sitten paikallinen tai turisti.

Kilpailutuksen myötä kaupunkipyörät järjestyivät myös Imatralle.

Lappeenrannan ja Imatran seutujen erilaisuus on näkynyt esimerkiksi kaupunkipyörien kuukausijäsenyyksien hankinnassa, joita on Lappeenrannassa tehty kymmenittäin, Imatralla vain muutama.

Imatralla käyttöajat ovat olleet keskimääräistä pidempiä.

– Imatralla käyttäjä ei useinkaan ole paikallinen, vaan vierailija. Usein pyöriä vuokrataan ryppäissä ja pidetään useita tunteja.

Imatralla on huomattu, että suurissa majoituspaikoissa pyöriä oletetaan olevan ja toivotaan olevan jatkossakin.

Yhtiöllä on pyöriä kahdeksalla eri alueella. Repon mukaan käyttökokemus Lappeenrannassa ja Imatralla on ollut positiivinen.

– Kummankin kaupungin ominaisuudet ovat todella erilaisia ja pyörien käyttö on erilaista. Olemme mielenkiinnolla seuranneet, miten pyöriä voi käyttää niinkin eri tavalla naapurikaupungeissa, Repo sanoo.

Kaupunkipyörät

Lappeenrannassa ja Imatralla kaupunkipyörät on toimittanut kymenlaaksolainen Kaakau Oy.

Lappeenrannassa pyöriä on ollut tänä kesänä käytössä 85, Imatralla 20.

Sopimus kaupunkipyöristä on Kaakau Oy:n kanssa kaksivuotinen, joten pyörät ovat käytössä jälleen ensi kesänä.

Pyörät otettiin käyttöön kesäkuussa, ja pyöräilyaikaa on jäljellä vielä pari kuukautta.

Takaisin kouluun -kampanja jatkuu vielä syyskuun ajan. Pyörää voi käyttää 15 minuutin ajossa maksutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu