”Imatra Spirit on yhä hengissä”

Imatran Inkeri Heini Vesterisen emännöimät Inkerin Kinkerit järjestetään nyt toista kertaa Imatrankosken kirkossa. arkisto / Tuija Horttanainen

Tuija Horttanainen

Imatra sai äskettäin uuden Inkerin Heini Vesterisestä Vesterisen sydäntä lähellä ovat luonto, lapset sekä kehitysvammaiset. Hän haluaa tuoda Inkerinä Imatralle lisää positiivisuutta.

Vesterinen työskentelee Imatran seurakunnassa kirkkomuusikkona. Hän on myös kehitysvammaisten musiikkiteatteriryhmä Hurjan Joukon käsikirjoittaja-ohjaaja.

Vesterinen nauraa, ettei ole sulattanut inkeriyttään vieläkään.

– Tämä on ilo, kunnia, kaikkea mahdollista. Kun minua tähän kysyttiin, menin ihan häpsingilleen. Olin perheen kanssa Lapissa lomalla, kun ”kosinta” tuli, Vesterinen kertoo.

Nainen luonnehtii itseään luovaksi hulluksi, jolla ei ole ideoista pulaa. Niinpä Inkeri-vuonna tulee tapahtumaan yhtä ja toista.

– Tähänkin mennessä olen vienyt Imatraa maailmalle musiikin ja näytelmän keinoin, mutta nyt se on ehkä helpompaa, kun on tällainen statuskin tukena, hän miettii.

22.9. käynnistyy ensimmäinen Vesterisen Inkeri-vuoden tapahtumasarja, Inkerin Kinkerit.

– Niitä pidetään ensin kirkossa, mutta jatkossa aion viedä tapahtuman esimerkiksi Neitsytniemen kartanoon ja muihin hienoihin paikkoihin.

Kinkerit pidetään kerran kuussa.

– Ohjelmassa on hyvää musiikkia, iltateetä ja juttelua kasvokkain. Kännykkää ei päästetä väliin, siitä en tykkää. Olen saanut ihmisiltä sellaista palautetta, että kinkereiden alkamista odotetaan jo.

Muitakin ideoita Vesterisellä on jo hautumassa, ja moni imatralainen tunteekin jo hänet erilaisista tempauksista.

– Ihmiset vähän odottavatkin, että mitähän se nyt keksii, hän nauraa.

Vesterinen tuli Imatralle parikymmentä vuotta sitten.

Hän tunnustaa suoraan olevansa ihastunut Imatraan, ja pitää tätä etuoikeutenaan.

Syntyipä aiheesta kokonainen laulukin, jolla Vesterinen voitti aiemmin tänä vuonna Sanoittamalla kaupunginomistajaksi -kilpailun.

– Näen muualta tulleena ehkä Imatrassa enemmän hyviä puolia kuin täällä aina asuneet, jotka ovat tavallaan turtuneet kaikkeen hienoon. Ylipäätään yritän löytää kaikesta jotain positiivista, hän kertoo.

Vesterisen mielestä kuuluisa Imatra Spirit on yhä hengissä, mutta tarvitsee vähän potkua.

– Olen itsekin aiemmin märehtinyt paljon asioita, paljolti etukäteen ja turhaan. Se ei auta mitään. Ja jos joku asia on köpö, niin täytyy miettiä, onko siinä jotain hyvääkin. Vaikka sitten myöhemmin tulossa. Asiat eivät parane ainakaan somessa tappelemalla.

Tuoreen Inkerin mielestä Imatrassa kaikkein parasta on ehkä juuri Imatra Spirit.

– Olen solahtanut tänne helposti ja minut on otettu lämpimästi vastaan. Imatralla on hieno historia, ja tuleehan tänne koko ajan uuttakin.

Imatran Nuorkauppakamari valitsee Imatran Inkerin vuosittain. Ensimmäinen Inkeri valittiin vuonna 1970, ja hän oli kirjailija ja opettaja Hilja Valtonen.

Nuorkauppakamarin linjauksen mukaan vaatimuksena Inkeriksi valittavalle on ollut alusta asti se, että hän on imatralainen. Syntyperäinen ei tarvitse kuitenkaan olla, vaan Imatralla ja Imatran hyväksi toimiminen riittää.

Tärkeää on myös, että hän on tehnyt Imatraa tunnetuksi jollakin alalla. Inkereitä on valittu vuosien mittaan eri aloilta ja eri ikäisiä.

Imatran Inkerit 1998–2019

1998 Oili Räisänen

1999 Rauni Aineslahti

2000 Annikka Taitto

2001 Riitta Varis

2002 Mari Haaparanta

2003 Marja-Leena Vilkko

2004 Tarja Ahokainen

2005 Marja-Liisa Kurvinen

2006 Lempi Holmberg

2007 Ulla-Maija Järnstedt

2008 Marja-Terttu Rahkonen

2009 Tuula Petenius

2010 Virpi Juutilainen

2011 Tiina Kärkäs

2012 Pia Rantanen

2013 Hanna Ollikainen

2014 Sinikka Kurri

2015 Mirja Borgström

2016 Katri Lätt-Shahmardan

2017 Soja Murto-Hartikainen

2018 Tuula Rahkonen

2019 Heini Vesterinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu