Työpajassa etsitään asukkaille luontevia ja mielekkäitä tapoja vaikuttaa

Lappeenranta hakee Green Leaf 2021 -kisassa Euroopan vihreimmän kaupungin titteliä. Laura Mykkänen

toimitus

Lappeenrannan kaupunki valmistelee ensimmäistä osallisuus- ja vaikuttamisohjelmaansa. Valmistelutyötä varten järjestetään etenkin asukkaille suunnattu työpaja Lappeenrannan kaupungintalolla lauantaina 5.10. kello 10–15.

Asukasyhteyshenkilö Pia Pulliaisen mukaan asukkaiden osallistuminen työpajaan on ensisijaisen tärkeää, jotta lappeenrantalaiset voivat jatkossa nykyistä aktiivisemmin osallistua ja vaikuttaa Lappeenrannan tulevaisuuteen.

– Joillekin on mielekästä ottaa kantaa Lappeenrannan asioihin tilaisuuksiin osallistumalla, toiset taas kokevat omakseen sähköisiin kyselyihin osallistumisen. Nyt järjestettävässä työpajassa asukkaiden on mahdollista kertoa ja ideoida, millä tavoin juuri heidän olisi luontevaa ja mielekästä osallistua kaupungin kehittämiseen.

– Työpajassa osallistumista ja vaikuttamista mietitään kokonaisuutena, kaikkeen ympäröivään elämään ja ihmisten arkeen vaikuttavana asiana. Työpajassa ei pohdita siis vain poliittista päätöksentekoa, vaan miten vaikka esimerkiksi oman asuinalueen asioihin tai vaikkapa kaupungin kulttuuripalveluihin voisi vaikuttaa.

Työpajassa on tarjolla ilmainen lounas ja kahvit. Kiinnostuneita pyydetään tästä syystä ilmoittautumaan työpajaan ennakkoon sähköisesti kaupungin verkkosivustolla Ilmoittautua voi myös asiakaspalvelukeskus Winkissä kaupungintalolla. Työpajaan tulee ilmoittautua 29.9. mennessä.

Avoimessa ja keskustelevassa työpajassa jokaisella on tasavertainen mahdollisuus osallistua ja kertoa omista ideoistaan. Työpajassa etsitään uusia keinoja, mutta osallistujat voivat myös perustellen ottaa kantaa ja kyseenalaistaa nykyisiä käytössä olevia osallistumis- ja vaikuttamiskeinoja.

Työpajassa muodostetaan kolme ryhmää: nuorten ryhmä sekä kaksi asukkaista, päättäjistä ja virkamiehistä koottua ryhmää. Nuorten ryhmään haetaan 24 lappeenrantalaisnuorta ja aikuisten ryhmiin yhteensä 30 eri-ikäistä asukasta.

– Toivomme, että mukaan saataisiin asukkaita kaikista ikäluokista, jotta saadaan aikaiseksi kattava otanta erilaisista tavoista toimia. Tilaisuus järjestetään lauantaina, jotta myös työikäisten on helpompi osallistua.

– Pidän tärkeänä erityisesti myös nuorten osallistumista. He ovat tulevaisuus ja Lappeenrantaa kehitetään tulevaisuutta, nuoria ja heidän tulevia perheitään varten. Nuoret ovat idearikkaita ja heillä on uudenlaisia ajatuksia osallistumis- ja vaikuttamistavoiksi, Pulliainen painottaa.

Työpaja aloitetaan valtuustosalissa kello 10 tilaisuutta vetävän Valmentures Oy:n valmentaja Pasi Juvosen alustuksella, jossa hän esittelee, millaisia erilaisia tiimirooleja on olemassa, millaisia vahvuuksia niillä on ja miten eri ihmistyypit voivat tulla toimeen ja täydentää toisiaan. Tämän jälkeen käydään läpi lyhyesti osallisuus- ja vaikuttamisohjelman valmisteluun liittyvään sähköiseen kyselyyn tulleita vastauksia ja ajatuksia.

Alustuksen jälkeen osallistujat jakautuvat ryhmiin keskustelemaan, miten kukin haluaisi itse olla mukana kehittämässä kaupunkia ja mitä konkreettisia tekoja tarvittaisiin, jotta asukkaiden osallisuus paranisi.

– Jokainen osallistuja pääsee pohtimaan kysymyksiä ensin itse ja sitten ne käydään läpi ryhmässä. Lopuksi ryhmien kootut ajatukset käydään vielä koko porukan kanssa läpi.

– Työpajaan voi varautua miettimällä omia osallistumiseen ja vaikuttamiseen liittyviä toiveita etukäteen. Tule paikalle avoimin mielin keskustelemaan ja vaihtamaan ajatuksia ja ideoita muiden kanssa, Pulliainen kannustaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu