Keskolta yt-neuvottelut – Mukana 150 työntekijää, aikoo vähentää 30 henkilöä

Työtä on Vantaalla tarjolla muun muassa logistiikka-alalla. Työllistymisen helpottamiseksi järjestetään rekrykoulutusta. Varastotyöhön haetaan myös kesäksi tekijöitä. Arkisto/Päivi Tuovinen

Anniina Virtanen

Kesko aloittaa tänään YT-menettelyn koskien varaston tukitoimintoja. YT:ssä sillä on aikomuksena vähentää sekä ulkoistaa työvoimaa alustavan arvion mukaan 52 henkilöllä.

Neuvotteluiden keskiössä on logistiikan tukitoimintojen 150 työntekijää, joista Kesko arvioi vähentävänsä 30 työntekijää. Logistiikan tukitoiminnot ovat fyysisesti hieman kevyempiä varastotehtäviä.

Kesko aikoo ulkoistaa kokonaan kukkavaraston toiminnat.

– Emme missään nimessä voi hyväksyä kaavailtuja vähennyksiä, irtisanomisia tai ulkoistamisia, henkilöstöä neuvotteluissa edustava pääluottamusmies Petri Järvinen toteaa.

Tukitöihin on sijoitettuna Keskon logistiikan henkilöstöä, joiden työkyky ei välttämättä enää sovi raskaampiin työtehtäviin. Keskon pääjohtaja on viimeksi elokuussa ilmestyneessä Talouselämän artikkelissa peräänkuuluttanut, että Keskon on tehtävä enemmän vajaatyökykyisten työllistämiseksi, tiedotteessa kerrotaan.

– Kyllähän tämä on märkä rätti vasten työntekijöiden kasvoja. Tukitöitä vähentämällä työnantaja kasvattanee merkittävästi kustannuksia sairauspoissaolojen ja ennenaikaisten eläkkeiden muodossa, kun työntekijöiden työtä ei voi enää yhtä usein sopeuttaa alentuneeseen työkykyyn, työsuojeluvaltuutettu Joonas Tuomivaara ihmettelee tiedotteessa.

Tukitoiminnoissa ei henkilöstönedustajien mukaan ole kokonaisuudessaan vähentämistarpeita, sillä logistiikan työmäärät ovat kasvaneet viime vuosina merkittävästi ilman, että tukitoimissa on henkilömäärää juurikaan lisätty.

Alueet ja henkilömäärät ovat kasvaneet merkittävästi koko logistiikassa ja Keskon ostettua Suomen Lähikaupan pari vuotta sitten, työmäärät kasvoivat arviolta jopa 15 prosenttia. Tämän tulisi luonnollisesti näkyä myös tukityötehtävissä toimivien henkilöiden määrän kasvuna, tiedotteessa mainitaan.

– Onhan se nyt todella erikoista, että työntekijöitä ollaan vähentämästä samoista tehtävistä kuin 2012, jolloin irtisanotut työntekijät ovat jopa osin palanneet tekemään noita samoja tehtäviä kuin ennen silloisia YT-neuvotteluita, keskusvarasto 1:n ja H-Hallin luottamusmies Juha Metsälä kommentoi käytäviä neuvotteluja.

Henkilöstön edustajat epäilevät, että YT-lakia on rikottu, koska YT-kutsussa käytetään sanamuotoja, jotka viittaavat jo etukäteen tehtyihin päätöksiin.

– Tulemme tarvittaessa selvittämään, voivatko työntekijät hakea YT-lain mukaisia hyvityksiä lain rikkomisesta, pääluottamusmies Järvinen päättää tiedotteessa.

Korjattu 16.9. klo 19.15 työntekijämäärä, jonka Kesko arvioi vähentävänsä.

Korjattu myös otsikosta maininta, että yt-neuvotteluiden piirissä on 2000 henkilöä. Neuvottelut koskevat 150 henkilöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu