Joka kolmannessa suomalaisessa kylpyhuoneessa olisi korjattavaa, selviää Ifin Kunnon koti -selvityksestä. Selvityksessä If tarkasti lähes 15 000 omakotitaloa. Kodit ovat selvityksen mukaan yleisesti melko hyvässä kunnossa, mutta suurimmasta osasta löytyi silti jotakin korjattavaa.
Suurimmat ongelmat löytyivät kosteuden hallinnassa. Jopa 65 prosentissa tutkituista omakotitaloissa ulkopuolisen kosteuden hallinta ei ollut kunnossa.
– Tarkastuksessa havaittiin, että 40 prosentista suomalaistaloista uupuivat patolevyt. Tämä on merkittävä puute, koska vesi ja kosteus pääsee tällöin helposti talon rakenteisiin ja voi aiheuttaa vahinkoa rakenteille ja pahimmillaan hometta sisätiloihin, Ifin omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen kertoo tiedotteessa.
Tarkastuksissa havaittiin myös väärin tehtyjä sokkelin vierustäyttöjä, huolimattomasti asennettuja syöksytorvia ja lehdistä tukkoisia rännejä. Näissä kaikissa tapauksissa vedet pääsevät kastelemaan sokkelia ja perustusta sekä ulkoseinärakenteita.
– Omakotitaloasujan on tärkeää muistaa, että rakennuksen ympärille kerääntyvä vesi tulee aina johtaa pois perustuksista eli varmistaa salaojien toimivuus, ohjata pintavedet poispäin talosta ja huolehtia muutenkin, että perustus pysyy kuivana, Utunen muistuttaa.
Vakavia rakennusteknisiä puutteita löytyi myös varaajista ja vesikatoista.
Pienempiä huoltotöitä kaipasi joka toinen omakotitalo. Tällaisia olivat muun muassa likaiset ja tukossa olevat lattiakaivot, huonosti kiinni olevat kylpyhuoneen kaakelit sekä kylpyhuoneen heikkokuntoiset silikonisaumat.
– Nämä kaikki voivat johtaa mahdollisiin vesivahinkoihin. Lisäksi tarkastuksessa havaittiin monessa talossa ongelmia ilmanvaihdossa ja puutteita paloturvallisuudessa. Tällaiset puutteet olisi hyvä korjata kohtuullisen ajan kuluessa, Utunen kertoo.