Paikallista sopimista ei ymmärretä

Paikallinen sopiminen on epäselvä jopa reilulle 40 prosentille alle 30-vuotiaista sekä pienituloisista. Arkisto / Päivi Tuovinen

toimitus

Noin joka neljäs työssä käyvä ei ymmärrä paikallista sopimista tai mitä sen lisääminen voisi tarkoittaa hänen työehtojensa kannalta. Paikallinen sopiminen on epäselvä jopa reilulle 40 prosentille alle 30-vuotiaista sekä pienituloisista. Tämä tuli esiin Toimihenkilöliitto Erton kesäkuussa tekemässä kyselytutkimuksessa.

Neljännes siis ei tiedosta, mitä paikallinen sopiminen merkitsisi esimerkiksi palkkojen tai vuosilomien kannalta. 45 prosenttia sanoo ymmärtävänsä paikallista sopimista jonkin verran ja noin kolmannes sanoo ymmärtävänsä paikallisen sopimisen vaikutukset hyvin. Kyselyyn vastasi 1 000 työelämässä mukana olevaa.

Esimerkiksi Suomen yrittäjät haluaisi muuttaa Suomen lainsäädäntöä siten, että kaikissa yrityksissä ja kaikilla työpaikoilla olisi mahdollista sopia työehtosopimuksesta poikkeavista järjestelyistä yhdessä henkilöstön ja työnantajan kesken ilman luottamusmiestä.

– Jos paikallisesti sopivat osapuolet eivät kumpikaan tiedä mistä ovat sopimassa ja mistä saa tai voi sopia, niin katastrofin ainekset ovat kasassa. Tällä kylvetään vain epäselvyyksien, riitojen ja laittomuuksien pelto, josta ainoastaan lakimiehet pääsevät hyötymään, sanoo Erton puheenjohtaja Juri Aaltonen

Erton viime vuonna tekemän jäsenkyselyn mukaan 32 prosenttia jäsenistä haluaa lisätä paikallista sopimista. Kyselyyn vastasi 3 293 ertolaista.

Paikallisen sopimisen osapuolien pitää olla kuitenkin tasavertaisessa asemassa.

– Haluamme tukea sitä, että henkilöstön edustajan ja työnantajan välinen sopiminen lisääntyy. Luottamusmiehillä on liittojen tukemina riittävä tieto ja osaaminen neuvotella paikallisesti, Aaltonen jatkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu