Digitaaliset palvelut tulevat osaksi terapiaa – "Vaihtoehtoina on kulkea jopa sata kilometriä toiselle paikkakunnalle tai tuoda palvelu heidän luokseen"

Viime kuukausien aikana on noussut esille mielenterveyspalveluiden pariin pääseminen ja siihen kuluva aika. Asia on ollut esillä esimerkiksi Terapiatakuu-kansalaisaloitteen muodossa, joka keräsi vaaditut 50 000 allekirjoitusta.

Lappeenrannassakin toimiva Terapiatalo Noste pyrkii tarjoamaan perinteisen kasvotusten tapahtuvan terapian rinnalle uudenlaisia digitaalisia palveluja. Asiakkaat voivat esimerkiksi käydä sovelluksen kautta etävastaanotolla, jossa yrityksen terapeutti tavataan videoyhteyden tai kirjoitetun chat-palvelun välityksellä. Etävastaanotolla asiakas voi olla esimerkiksi kotonaan tai vaikka ulkomailla.

– Lähdimme etsimään uusia moderneja tapoja auttaa ihmisiä henkisen hyvinvoinnin alueella ja testaamaan kuinka ihmiset haluavat etsiä itselleen apua. Kartoituksessamme kävi ilmi, että nuoret ja nuoret aikuiset ottivat yhteyttä useimmiten yritykseen chat-asiakaspalvelun kautta, Matti Penttinen Terapiatalo Nosteesta kertoo.

Penttisen mielestä digitaaliset palvelut vastaavat useampaan ongelmaan, joita terapiapalveluissa voi kohdata ja ne toimivat todistetusti hyvin perinteisen terapiatyön rinnalla. Äkillisen kriisin kohdatessa terapeutin löytyminen voi olla nopeassa aikataulussa haasteellista. Ongelmaksi voi koitua pienellä paikkakunnalla myös palveluiden puute tai pitkä välimatka lähimpään terapeuttiin. Kasvotusten tapahtuvat käynnit voivat pidemmässä hoitosuhteessa olla joidenkin ihmisten kohdalla liian kalliita, joten tässä pystytään myös tarjoamaan palvelua perinteistä tapaa joustavammin, myös hinnan puolesta.

– Suomessa on alueita, joissa terapeuttien määrän on pieni tai välimatkat on pitkiä. Näissä tapauksissa vaihtoehtoina on kulkea jopa sata kilometriä toiselle paikkakunnalle tai tuoda palvelu heidän luokseen.

Erityisesti nuoret ja nuoret aikuiset ovat löytäneet digitaaliset palvelut perinteisen tapaamisen rinnalle.

– Nuorilla digitaalisten palveluiden käyttäminen on luontaista. Nykyään myös vanhempi ikäpolvi osaa käyttää hyvin digitaalisia palveluita, mutta heille toki kasvotusten tapahtuva kohtaaminen on perinteisempi tapa. Kannustamme kaikkia ikäpolvia käyttämään psykoterapiapalveluita ja etsimään apua henkisen hyvinvoinnin parantamiseen. Tämä koskee kaikkia pienistä vauvoista ja odottavista äideistä myös vanhempiin ikäpolviin.

Penttinen kertoo, että monessa tapauksessa terapian ensimmäinen tapaaminen on ollut kasvotusten, mutta sen jälkeen on voitu käyttää tukena myös muita palvelutapoja. Digitaaliset palvelut ovat siis täydentämässä tuttuja terapiapalveluita.

– Tämä ei missään nimessä syrjäytä perinteistä kasvotusten tapahtuvaa psykoterapiaa, vaan se on rinnalla tukemassa asiakkaan ehdoilla.

– Terapiapalveluissa ammattitaitoinen ja tuttu henkilökunta on runkona myös Lappeenrannassa Pormestarinkadulla. Sen lisäksi tuetaan palvelun saatavuutta eri kanavien kautta.

Penttinen muistuttaa, että digitaaliset palvelut ovat tulleet myös muille toimialoille parantamaan ja nopeuttamaan palveluiden saatavuutta ja esimerkiksi Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tuottavat myös asiakkaille digitaalisia mielenterveyspalveluita.

Hän nostaa esille myös KELA:n ja Verottajan, joiden kanssa on nykyään nopeinta asioida verkkosivujen chat-palvelun kautta turvallisesti.

– Yhteiskunta tarjoaa enemmän ja enemmän joustavia palveluita asiakkaan ehdoilla, Penttinen muistuttaa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut