Huumausaineita ja seksuaalista häirintää – Joutsenon keskustan tilanne puhutti asukkaita

Joutsenon torilla on tapahtunut viime aikoina paljon häiriökäyttäytymistä, jonka vuoksi järjestettiin asukastilaisuus. Laura Mykkänen

Lari Heikkinen

Joutsenossa järjestettiin viime viikolla asukastilaisuus, jonka aiheena oli Joutsenon keskustassa tapahtuva häiriökäyttäytyminen.

Lappeenrannan kaupungin asukasyhteyshenkilö Pia Pulliaisen mukaan aihe tilaisuuteen kumpusi asukkailta itseltään.

– Tilaisuudessa kuultiin mikä Joutsenon keskustan tilanne on ja pohdittiin yhdessä mitä sille voisi tehdä.

Keskeiseksi asiaksi nousi Joutsenon torin tilanne. Pulliainen muistuttaa, että tori on olohuone, jossa kaikilla on oikeus olla. Julkisella paikalla oleskelua säätää järjestyslaki.

Torilla liikkuu paljon päihtyneitä sekä huumausaineiden käyttäjiä, joiden ohella alue on myös nuorten suosiossa.

Torilla osa nuorista tytöistä on joutunut seksuaalisen häirinnän kohteeksi ja nuorille on tarjottu huumausaineita.

Vastaava tilaisuus järjestettiin kesällä Lauritsalassa, jonka jälkeen Lauritsalan alueraati päätti lähestyä alueen kansanedustajia. Nyt samaan viestiin yhtyy myös Joutsenon alueraati.

– Ilmaisemme huolen kansanedustajille, että poliisiresursseja pitäisi olla enemmän. Valjastamme kansanedustajamme viestinviejiksi asian suhteen.

Asukastilaisuuksille, joiden aiheena oli nyt ensimmäistä kertaa häiriökäyttäytyminen, Pulliainen löytää syyn juurikin poliisien vähäisistä resursseista. Myös huumausaineiden ja alkoholin käyttö on yleistynyt julkisilla paikoilla.

Joutsenon tilaisuudessa kävi ilmi, että alueelle tarvittaisiin poliiseja viikonloppuisin kello 23-01 aikaan, mutta paikalla olleen poliisiedustaja Joni Mukalan mukaan tämä on aika, jolloin poliisia kaivataan myös muualla maakunnassa.

Torialueella tehdään selvitys alueen valvontakameroista, joita ympäristössä on useita.

– Tehdään selvitys toimiiko ja kuka hallinnoi kameroita, jotka eivät ole kaupungin omistamia.

Selvityksen perusteella pyritään saamaan kamerat yhteiskäyttöön, jolloin torialuetta on mahdollista valvoa paremmin.

– Kameroilla on pieni ennaltaehkäisevä vaikutus. Niistä on mahdollista saada todistusaineista, jos ja kun poliisit eivät ehdi paikalle

Tilaisuudessa sovittiin myös, että mikäli joku joutuu tai näkee toisen joutuvan rikoksen uhriksi, saa tekijästä ottaa kuvan ja lähettää sen oikeille tahoille kuten poliisille.

Alueen vanhemmilta on tullut aiemmin viestiä, että Kolmen sukupolven puiston leikkipuisto on pitänyt tarkastaa huumeneulojen varalta ennen kuin lapset uskaltaa päästää sinne leikkimään. Huumeruiskujen aiheuttamaan vaaraan tullaan vastaamaan huumeruiskuroskakoreilla, joita tulee Joutsenon lisäksi myös muualle Lappeenrantaan.

– Ruiskuroskisten määrä on suojella ihmisiä, jotka eivät käytä huumausaineita. Roskiksiin tulee aina tarrat, joissa on yhteystiedot mistä voi hakea halutessaan apua.

Vielä tässä vaiheessa roskakorien sijoittamispaikka on epäselvä.

Roskakoreista ja kuvaussäädöksistä huolimatta tärkeimmäksi asiaksi Pulliaisen mukaan nousee vanhempien vastuu.

– Rajat ovat rakkautta. Vanhemmilla pitäisi olla tieto missä lapset ovat.

Lasten kanssa pitäisi keskustella milloin kotiin pitäisi tulla, missä he menevät ja mitä he tekevät vapaa-ajallaan.

Mahdollisista rikoksista pitää aina ilmoittaa myös hätänumeroon.

– Nuoret ovat soittaneetkin tapahtumista, mutta poliiseja ei ole välttämättä saapunut paikalle. Näistä voi tehdä myös rikosilmoituksia esimerkiksi verkossa, Pulliainen toteaa.

Sähköinen rikosilmoitus

Sähköinen rikosilmoitus on tarkoitettu tehtäväksi sellaisista vähäisistä rikoksista, jotka eivät vaadi välittömiä toimenpiteitä. Välittömiä poliisin toimenpiteitä vaativia rikoksia ovat yleensä sellaiset tapaukset, joissa rikos on juuri meneillään tai juuri tapahtunut taikka poliisilla on tarve taltioida todisteita rikospaikalta (esimerkiksi asuntomurto). Sähköisellä rikosilmoituksella voi myös ilmoittaa kadonneesta tai anastetusta henkilökortista, passista ja ajokortista. Poliisi harkitsee annettujen tietojen perusteella kirjataanko asiassa rikosilmoitus vai muu ilmoitus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu