Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Imatran linja-autojen liikkeitä voi pian seurata reaaliajassa omalla kännykällä

Imatralla siirrytään ensi vuonna uuteen aikaan linja-autojen lippujärjestelmässä. Uuden järjestelmän testaaminen aloitetaan ensi vuoden helmikuussa.

Uusi järjestelmä mahdollistaa muun muassa paikallisliikenteen linja-autojen etenemisen seurannan mobiilisovelluksessa.

Linja-autossa matkaaville uudistus näkyy siten, että he voivat jatkossa ladata maksuttoman sovelluksen, joka tarjoaa tietoa linja-autojen liikkeistä.

– Uudessa lippujärjestelmässä on kyse siitä, että haluamme vanhasta mallista eroon ja sitten uudistaa mallin. Lippujärjestelmän uudistamisessa on kyse palveluiden ja tiedottamisen parantamisesta kuntalaisille, projektipäällikkö Jukka Partinen kertoo.

Uusi lippujärjestelmä on id-pohjainen matkatili.

– Lähtökohtana on ladattava malli, jolle ladataan valuaatiota, rahaa. Matkatilistä voidaan helposti hallinnoida oman tai vaikka perheen liikkumisen palveluita. Matkatilillä on maksukortit turvassa ja näin ollen ei tarvitse maksukorttia näyttää liikennevälineissä. Matkan varmentaminen onnistuu esimerkiksi QR-koodilla.

Id-pohjaisuudessa Partinen näkee hyvänä puolena matkojen linkityksen matkaketjuksi, jolloin samasta paikasta onnistuisi matkan ostaminen alusta loppuun saakka esimerkiksi junaan, joukkoliikenteeseen ja taksiin.

Partisen mukaan uusi lippujärjestelmä mahdollistaa kaupungin puolelta reittien paremman suunnittelun.

– Voimme arvioida kaluston sopivuutta reiteille ja huomioida liikkumien virrat tulevaisuuden reitti/aikataulu suunnitteluun.

Vaikka toimintamalli on uusi Imatralla, on se kuitenkin tuttua kotimaasta.

– Tämä on ihan arkipäivää, kun mennään isoihin kaupunkeihin. Tällä tavalla siirretään palveluita digiaikaan, muutos ei sinällään muuta tämän hetkisiä lipputuotteita.

Lippujärjestelmän uusiminen on osa Business Finlandin hanketta, jolla etsitään uudenlaisia toimintatapoja maakunnan julkiseen liikenteeseen.

Ensi vuoden loppuun kestävän hankkeen kokonaisbudjetti on 670 000 euroa, josta puolet kattaa Business Finland.

Omavastuuosuus Imatran osalta on 180 000 euroa, joka on suurin maksajien omavastuuosuuksista, koska lippujärjestelmän kokeilu toteutetaan kaupungissa.

Muina maksajina 335 000 euron omavastuuosuudessa ovat Lappeenranta, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote sekä ELY-keskus.

Uuden järjestelmän toimittaa virolainen ohjelmistotalo Ridango, joka voitti kilpailutuksen heinäkuussa.

– Meillä on Ridangon kanssa pitkä historia, neuvotteluja on käyty jo viisi vuotta sitten.

Partisen mukaan kilpailutuksessa on ollut mukana kolmesta neljään yritystä.

Imatra on ensimmäinen paikkakunta Suomessa, jossa yritys tulee toimimaan.

– He etsivät Suomesta ensimmäistä paikkakuntaa mistä aloittaa. Olemme uuden äärellä ja näemme mitä tulee tapahtumaan.

Kyseessä ei suinkaan ole mikään pieni toimija, vaan virolaisyritys on vastuussa muun muassa Tallinnan kaupungin lippujärjestelmistä sekä Kiovaan se on toteuttanut tilipohjaisen lippujärjestelmän.

– Olemme innoissamme uudelle markkina-alueelle pääsemisestä ja haluamme tarjota Imatralla matkustaville kätevämmän tavan lippujen maksuun sekä matkustamiseen. Imatran kaupungille tarjoamme arvokasta tietoa reittien järjestelemisistä ja matkoista. Uskomme, että tehokas, tulevaisuudessa toimiva julkinen liikenne on tärkeää ja avain älykkään kaupungin kehittämisessä, joka on juuri se asia, johon yrityksessä pyrimme, Ridangon Head of Sales Argo Verk kertoo yhtiön tiedotteessa.