Pentti, 81, jauhotti valepoliisin nerokkaasti – "Olen holhouksen alainen"

Jari Pietiläinen

Valepoliisina esiintyy jatkuvasti henkilöitä, jotka yrittävät kalastella puhelimitse etenkin ikäihmisiltä heidän pankkitunnuksiaan

Vantaalainen 81-vuotias Pentti sai puolisentoista vuotta sitten puhelun, jonka jälkeen hänen pankkitilinsä olisi voitutyhjentää kokonaan.

– Kello oli illalla jotain yhdeksän maissa, kun kännykkäni soi ja tietenkin vastasin siihen. Soittaja esitteli itsensä rikospoliisiksi, Pentti muistelee.

– Soittaja kertoi, että poliisi on ottanut kiinni virolaisen miehen, jonka hallusta on löytynyt minulle kuuluvia arvopapereita ja että nyt tarvittaisiin minun pankkitunnuksiani.

Tässä vaiheessa Pentti alkoi jo aavistella huijausta, sillä hänen omat arvopaperinsa ovat tallessa pankin tallelokerossa.

– Eiväthän ne sieltä lähde kenenkään matkaan, eivät edes virolaisten.

– Vastasin soittajalle, että minulla ei ole pankkitunnuksia, koska olen holhouksen alainen, naurahtaa Pentti.

Vitsailu ei kuitenkaan tehonnut "rikospoliisiin", sillä tämä alkoi kysellä pankkikortin perään.

– Sanoin siihen, että etkö kuullut, kun äsken sanoin sinulle olevani holhouksessa. No, soittaja kysyi vielä, että onko minulla edes käteistä rahaa. Vastasin, että on minulla taskussa muutama euro, muttei yhtään paperirahaa.

"Poliisi" kakisteli vielä aikansa, kunnes lopetti puhelun tuloksettomana.

Puhelu oli kääntynyt Pentin kännykkään lankapuhelimesta, joten soittajan numeroa ei kännykässä näkynyt – sekään ei siis auttanut valepoliisin jäljille pääsemiseen.

Pentin poika oli heti seuraavana päivänä yhteydessä poliisiinja kertoi tapauksesta. Oikea poliisi kirjasi tapahtuman ylös.

Pentti itse haluaa muistuttaa muita ikäihmisiä siitä, että valepoliisit todella soittelevat ja kyselevät pankkitunnusten perään.

– Kyllä niiden kanssa on syytä olla varovainen. Vantaallakin on paljon tapauksia, joissa vanhukset ovat menettäneet rahansa, Pentti muistuttaa.

Etelä-Suomen Median lehdet kertoivatvastikään, että pelkästään kuluvana syksynä viisitoista ikäihmistä on joutunut valepoliisien uhreiksi.

Monet uhrit ovat menettäneet tuntuvia rahasummia – joiltakin on tyhjennetty koko pankkitili.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu