Tänään on kansallinen korvapuustipäivä – muistatko nämä pullaan liittyvät hauskat sanonnat?

Pulliin liittyy suomen kielessä yllättävän monta positiivista sanontaa. 

Jari Pietiläinen

Tänään vietetään jälleen kansallista korvapuustipäivää ja juhlan kunniaksi Lantmännen Unibake kokosi sananlaskuja pullaan liittyen.

Katsauksesta käy ilmi, kuinka pullalla on kuvattu niin elämäntapaa, ajankohtaisia tapahtumia kuin ihmisten fyysisiä ominaisuuksiakin.

Suomessa monelle vielä tuntematon korvapuustipäivä on rantautunut meille Ruotsista, missä sitä on vietetty 4. lokakuuta “kanelipullan päivänä” jo vuodesta 1999.

Suomessa kansallista korvapuustipäivää on vietetty vuodesta 2006 lähtien. Myös korvapuusti on todennäköisesti tullut aikoinaan Suomeen Ruotsin kautta. Korvapuusti-sanan alkuperä on kuitenkin hämärän peitossa.

– Pullan kulttuurisesta merkityksestä suomalaisessa yhteiskunnassa kertoo, kuinka paljon sanontoja siihen liittyen löytyy. Olimme todella iloisesti yllättyneitä siitä, kuinka monia pullaan liittyviä sanontoja löysimme Kotimaisten kielten keskuksen arkistosta, kertoo Lantmännen Unibaken asiakasmarkkinointipäällikkö Kaisa Kivistö

Sanonnoista voi oppia, että pullan paistoon pitää keskittyä: nimittäin jos paakari pistää valssiksi, pullat ne palaa tanssiksi. Toisaalta kun kaikki on kunnossa, niin hyvin on muorin pullat uunissa, ei pala eikä paistu.

Pullalla on kautta aikojen kuvailtu myös ihmisen ulkonäköä. Kupparin Ullalla on posket kuin pennin pulla. Monelle tuttuja sanontoja ovat myös pulla pitää pyllyn pyöreänä tai luut piilossa.

– Pullaposket ovat sanonta, joka on laajasti käytössä vielä tänäkin päivänä. Onnitteluun on toki aina syytä, jos jollakin on pulla uunissa, Kivistö toteaa.

Pulla on innoittanut suomalaisia moniin elämänviisauksiin, kuten onnellisia lapsia kasvaa pullantuoksuisessa kodissa.

– Vanha kansa tietää esimerkiksi, että kahden kauppa on kolmannen korvapuusti. Jotkut asiat saattavat paisua kuin pullataikina. Useampi sanonta varoittaa myös ahneudesta, kuten älähän pullaa läkkää, kun korputkin on vielä syömättä, Kivistö sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu