Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uudet influenssarokotteet myyntiin jo tällä viikolla – suojan rakentuminen kestää pari viikkoa

Influenssavirusten aiheuttamia influenssaepidemioita esiintyy Suomessa joka talvi. Influenssaan arvioidaan sairastuvan 5–15 prosenttia aikuisista ja jopa 20–30 prosenttia lapsista vuodessa.

Influenssan oireita ovat nopeasti nouseva kuume ja siihen liittyvä lihaskipu, päänsärky ja huonovointisuus. Lisäksi sairastuneilla ilmenee kuivaa yskää, kurkkukipua ja nuhaa. Lapsilla saattaa esiintyä myös maha- ja suolisto-oireita.

Terveet aikuiset toipuvat influenssasta pääosin 1–2 viikon vuodelevolla ja oireenmukaisella lääkehoidolla.

Influenssan jälkitaudit, kuten korvatulehdus ja keuhkoputkentulehdus, ovat tyypillisempiä vanhuksilla, pikkulapsilla ja pitkäaikaissairailla.

– Influenssarokote kannattaa ottaa jo loka-marraskuussa. Rokote antaa suojan influenssaa ja sen jälkitauteja vastaan. Suojan rakentuminen kestää 1– 2 viikkoa rokotuksen jälkeen, proviisori Paula Hägg Yliopiston Apteekista neuvoo tiedotteessa.

Influenssarokotteiden koostumus vaihtelee influenssakaudesta toiseen sen mukaan, miten viruskannat kehittyvät ja liikkuvat ympäri maailman.

Maailman terveysjärjestö WHO määrittelee vuosittain rokotteessa käytettävät viruskannat.

– Nyt alkavalla influenssakaudella rokotteiden A-viruskannat on vaihdettu viime kauden rokotteeseen verrattuna. Koska rokotteet eivät sisällä eläviä viruksia, ne eivät aiheuta influenssaa, proviisori Paula Hägg kertoo.

Influenssakauden 2019-2020 rokotteet ovat tällä viikolla (viikko 41) saatavilla apteekeissa. Rokotteiden hankkiminen edellyttää lääkärin reseptiä.

Influenssarokote ei suojaa flunssalta eli nuhakuumeelta.