Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ministeriö synkensi talousennustettaan – hallituksen tavoite edellyttäisi nyt jo 65 000 uutta työpaikkaa

Talouskasvu hidastuu lähivuosina ja epävarmuus koettelee uskoa tulevaisuuteen, tiedottaa valtiovarainministeriö.

Huonoista uutisista huolimatta alamäki ei ala hetkessä.

Ministeriön laskelmien mukaan Suomen talous kasvaa vielä tänä vuonna puolitoista prosenttia, mutta hidastuu prosentin tuntumaan lähivuosina.

Suomessa talouden kasvu perustuu lähivuosina nykyistä tukevammin kotimaiseen kysyntään.

Erityisen merkittävä rooli on julkisella sektorilla, jonka kulutuksen ja investointien merkitys bruttokansantuotteen (BKT) kasvulle korostuu etenkin ensi vuonna.

Julkisessa taloudessa on samaan aikaan rakenteellinen alijäämä, joka ministeriön julkaiseman ennusteen mukaan kasvaa lähivuosina.

Julkisen puolen menot ovat pysyneet tuloja suurempina koko korkeasuhdanteen ajan.

Julkista taloutta heikentävät hidastuvan talouskasvun lisäksi väestön ikääntymisen kustannukset ja hallituksen suunnittelemat menolisäykset.

Kotimaantaloudesta kumpuavista riskeistä suurin on asuinrakentamisen ennustettua nopeampi väheneminen.

Pidemmällä ajalla suurhankkeiden merkitys ennusteen riskitekijänä korostuu.

Ilman suurhankepäätöksiä investointien kasvu tulisi olemaan huomattavan paljon odotettua heikompaa.

Vuosina 2022–2023 talouskasvu hidastuu ennusteen mukaan alle yhteen prosenttiin. Koska talouskasvu on hidasta, työllisyys ei juuri kohene, summaa ministeriön ennuste.

– Ennusteen mukaan talouden kasvu hiipuu alle yhden prosenttiin. Se ei riitä hyvinvointivaltion tarpeisiin! Siksi toimien, joilla haetaan kestävää kilpailukykyä sekä korkeampaa työllisyyttä ja tuottavuutta, pitää olla korkealla talouspolitiikan agendalla, parahtaa osastopäällikkö, ylijohtaja Mikko Spolander valtiovarainministeriön tiedotteessa.

Ennusteen mukaan työllisyysaste nousee 73,1 prosenttiin vuonna 2023 eli jää odotettua alhaisemmaksi.

Se tarkoittaa entistä kovempaa haastetta hallitukselle. Asetettuihin tavoitteisiinsa yltääkseen luoda nyt 65 000 uutta työpaikkaa, kun aiemmin tarve oli 60 000 työpaikkaa, arvioi Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen tuoreeltaan Twitterissä.

– VM:n ennusteessa matka kohti hallituksen 75 prosenttia työllisyysastetavoitetta on kasvanut. Vielä keväällä VM ennusti että työllisyysaste olisi 73,3 prosenttia vuonna 2023. Nyt tuo ennuste on laskenut 73,1 prosenttiin, Kärkkäinen laskee Twitterissä.