Hakisitko työpaikkaa tuntemattomana? – Se voi olla kohta mahdollista Imatralla

Imatran kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helmisen (kok.) mielestä anonyymissä rekrytoinnissa on monia hyviä puolia. arkisto / Ulla Ora

Tuija Horttanainen

Kokoomuksen valtuustoryhmä haluaa, että Imatran kaupunki ottaa käyttöön anonyymin rekrytoinnin.

Taustalla on halu korostaa nimenomaan rekrytoitavien henkilöiden osaamista muiden mahdollisten seikkojen sijaan. Anonyymin rekrytoinnin nähdään edistävän yhdenvertaisuuden toteutumista.

Kokoomuksen valtuustoryhmä on jättänyt aiheesta valtuustoaloitteen.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen (kok.) kertoo, että käytännössä rekrytointiprosessi olisi anonyymi haastatteluun saakka.

– Tällöin vaikuttamaan eivät pääsisi esimerkiksi hakijan sukupuoli, ikä tai se, mistä päin hän on. Vain osaamisella olisi merkitystä.

Helminen uskoo, että anonyymin rekrytoinnin myötä hakemusten määrä lisääntyisi.

Samalla paranisivat työnantajan mahdollisuudet löytää avoinna olevaan tehtävään paras mahdollinen osaaja.

– Anonyymissä rekrytoinnissa turhat spekulaatiot jäisivät pois. Hakija ei miettisi sitä, että kannattaako edes hakea. Että onko hän tietynlainen ja onko hänen taustansa tietynlainen. Anonyymi rekrytointi rohkaisisi sellaisiakin ihmisiä hakemaan tehtävää, jotka eivät muuten laittaisi papereita vetämään.

Kokoomuksen valtuustoaloite lähtee valmisteluun, ja aikaa valmistelulle on vuoden loppuun. Helminen arvelee, että anonyymiä rekrytointia voitaisiin hyvinkin päästä kokeilemaan Imatran kaupungilla jo ensi vuoden alkupuolella.

Valmistelussa pureudutaan muun muassa siihen, millaisiin tehtäviin anonyymi rekrytointiprosessi sopii.

– Näkisin, että esimerkiksi johtajiston tehtäviin anonyymi rekrytointi sopii. Ei välttämättä niinkään määräaikaisiin, lyhyisiin työsuhteisiin, sillä anonyymi rekrytointi on tavanomaista hakuprosessia työllistävämpi.

Muualla maassa Helsinki, Espoo, Vantaa ja Turku käyttävät jo anonyymiä rekrytointia.

Lisäksi asiaa valmistellaan muun muassa Jyväskylässä.

Valtionhallinnosta anonyymiä rekrytointia on

käyttänyt oikeusministeriö. Yksityisellä sektorilla kokemuksistaan julkisuuteen on kertonut esimerkiksi SOK sekä useat Elinkeinoelämän keskusliiton rekrytointikampanjaan osallistuneet yritykset.

Helminen arvelee, että anonyymin rekrytoinnin käyttö leviää yhä laajemmalle tulevina vuosina.

– Hakijoille mielikuva työnantajasta on tärkeä: onko työnantaja moderni vai kankea vai konservatiivinen vai jotain muuta. Anonyymi rekrytointi on nykyaikaa.

Tehotyökalu syrjinnän poistoon

Pro-opiskelijat käynnistivät jo vuonna 2017 #samallaviivalla-nimisen kampanjan liittyen anonyymiin rekrytointiin.

Pro-opiskelijat ry:n puheenjohtaja Tomi Peltonen sanoi tuolloin, että nimettömänä tehtävä rekrytointi olisi tehokkain tapa taistella rekrytoinnissa työsyrjintää vastaan.

Pro-opiskelijat olivat havainneet, että rekrytoinnissa on paljon ikään, sukupuoleen, etniseen taustaan, nimeen tai ulkonäköön liittyvää syrjintää.

Peltosen mukaan työantajat välttävät ottamasta nuoria naisia töihin ns. lapsentekoriskin vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut