Lappeenranta teki vaikutuksen kansliapäällikköön

Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson pitää kansanedustaja Satu Hassin (vihr.) esittämiä väitteitä virkamiehen leimaamisena. Lotta Åberg

Lari Heikkinen

Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson vieraili viime viikolla Lappeenrannassa. Hän tapasi vierailullaan muun muassa kaupungin johtoa sekä yliopiston edustajia.

Vierailun teemoina olivat muun muassa uusiutuva energia, innovaatiot ja verkostoyhteistyö sekä kaupunkien rooli työllisyyden edistämisessä.

– On hyvä nähdä, että kaupunki ja yliopisto ovat samalla sivulla.

Hänen mukaansa yliopisto on ratkaiseva alueella. Se pystyy tukemaan elinkeinoelämää ja näkyy kaupungin yrityksissä.

Muutama viikko sitten tiedotettiin kaupunkikokeiluista, jotka käynnistävät hallituksen työllisyyspaketin.

Kokeillussa TE-toimistojen asiakasvastuita siirretään kaupungeille.

– Lappeenranta tulee olemaan kiinnostunut ja hakemaan mukaan kokeiluun, kansliapäällikkö Jari Gustafsson kertoi päivän päätteeksi.

Kaupunkikokeilu käynnistyy ensi keväänä. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan kaupungit saavat vastuulleen työnhakijat, jotka tarvitsevat työllisyyspalvelujen lisäksi monialaisia palveluita.

Tällä tavalla parannetaan pidempään työttömänä olleiden ja heikossa työmarkkina-asemassa olevien pääsyä työmarkkinoille.

Kokeilu on vaikutuksiltaan merkittävä.

Mikäli Suomen parikymmentä suurinta kaupunkia lähtevät kokeiluun mukaan, Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan kolmannes TE-toimistojen työnhakijoista siirtyy kuntien vastuulle.

Nykyinen hallitus on asettanut tavoitteeksi nostaa työllisyysaste hallituskauden aikana 75 prosenttiin. Elokuussa kyseinen aste oli koko maassa 73,5 prosenttia.

Yhtenä keinona työllisyyden kohentamiseksi Gustafsson näkee yhteistyön.

– Luomalla monialaisia malleja tulokset ovat parempia kuin perinteisen putkiohjauksen kautta.

Hänen mukaansa mahdollisien uusien mallien myötä voidaan olettaa työllisyyden kasvavan.

Hän nostaa esille myös osaamisen kohtaanto-ongelman. Kohtaanto-ongelmalla tarkoitetaan tilannetta, jossa avoimet työpaikat ja työnhakijat eivät kohtaa toisiansa.

Kansliapäällikön mukaan työnhakijoille pitäisi luoda nopeita, lyhyitä ja tehokkaita koulutuksia, joilla olisi mahdollista vastata kyseiseen ongelmaan ja päivittää osaamista nopeammin.

Gustafsson antaa Lappeenrannan toiminnalle työllisyystoimien suhteen hyvää palautetta.

– On vaikuttava nähdä, että pitkäaikaistyöttömyys on puolittunut. Täällä on osattu jo tehdä asioita, mitä ministeriössä on pöydällä, kansliapäällikkö Gustafsson toteaa Lappeenrannan toimista.

TEM

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on osa valtioneuvostoa. TEM:n tehtävä on edistää kasvua ja työllisyyttä. Tavoitteena on, että yritysten menestyksestä syntyy hyvinvointia Suomeen.

Ministeriön toimialaan kuuluvat muun muassa: elinkeinopolitiikka, innovaatio- ja teknologiapolitiikka ja yritysten kansainvälistyminen, markkinoiden toimivuus, kuluttajapolitiikka ja tekninen turvallisuus.

Osana valtioneuvostoa ministeriö toteuttaa hallitusohjelmaa, valmistelee lainsäädäntöä, seuraa ja kehittää toimialaansa kuuluvia asiakokonaisuuksia sekä ohjaa hallinnonalansa virastoja osana valtioneuvostoa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut