Tunteiden merkitystä enkelisijoittamisessa on tutkittu vähän – nyt LUT:ssa on perehdytty teemaan huolella

Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo / Arkisto

toimitus

Vaikka kasvuvaiheen yritys vaikuttaisi paperilla lupaavalta, enkelisijoittaja ei lähde sijoittamaan, jos yritys ei herätä hänessä tunnereaktiota.

Tyypillisimpiä tunteita ovat innostus, intohimo tai pelko siitä, että jää jostain arvokkaasta ulkopuoliseksi.

Tunteet vaikuttavat siihen, kuinka enkelisijoittajat tekevät investointipäätöksiään.

– Investointipäätös ei ole koskaan riippuvainen pelkästään luvuista, vaan mukana on aina pehmeä ihmiskomponentti, kertoo LUT-kauppakorkeakoulun tutkija Kirsi Snellman

Enkelisijoittajalla tarkoitetaan henkilöä, joka sijoittaa omia rahojaan startup-yritykseen, jolla katsoo olevan kasvupotentiaalia.

Koska enkelisijoittaja sijoittaa omia, ei muiden varoja, on hän vapaampi tekemään päätöksiä ja kuuntelemaan niissä omia tunteitaan.

Enkelisijoittajalla saattaa olla pöydällään useita kymmeniä yrityksiä, joiden joukosta valita sijoitettavat kohteensa. Tunteet toimivat prosessia nopeuttavana tekijänä.

– Mikäli sijoittajalle ei synny voimakasta tunnereaktiota, ei hän lähde viemään asiaa eteenpäin. Tunne voi olla innostusta, intohimoa tai FOMOa, eli pelkoa siitä, että jää ulkopuoliseksi jostain hyvästä, Snellman kertoo.

Tunteiden merkitystä enkelisijoittamisessa on tutkittu tähän asti vähän. Snellmanin ja Gabriella Cacciottin tutkimus on laadullinen, ja sitä varten syvähaastateltiin kahdeksaa koti- ja ulkomaista enkelisijoittajaa.

Enkelisijoittajat tekevät toisinaan eettisiä sijoituksia. Tutkimukseen haastatelluille sijoittajille voiton maksimointi oli tärkeää, mutta ei ainoa peruste investointipäätöksille.

– Enkelisijoittajilla voi olla henkilökohtainen syy tai tavoite, jonka vuoksi joku haluaa panostaa ekologisiin innovaatioihin ja toinen taas sairaanhoitoon, Snellman sanoo.

Enkelisijoittajien päätöksentekoprosessin ymmärtäminen auttaa sijoittajia löytämään seuraavia investointikohteita.

Toisaalta se auttaa yrittäjiä ymmärtämään, miksi jotkut startupit saavat yksityistä rahaa ja toiset eivät.

Snellman uskoo, että enkelisijoittajien rooli tulevaisuudessa tulee olemaan hyvin keskeinen erityisesti kestävän kehityksen alueella. Alalla on yrityksiä, jotka haluavat tehdä vastuullisia innovaatioita.

– Institutionaaliset sijoittajat joutuvat rajoittamaan riskipitoisia sijoituksia. Omia varojaan sijoittava enkelisijoittaja voi ottaa enemmän riskiä ja perustella päätöstään ihan tietoisestikin tunteella esimerkiksi sijoittaessaan eettiseen innovaatioon, Snellman sanoo.

Snellmanin mukaan olisi tärkeää, että enkelisijoittajia tuettaisiin entistä enemmän myös lainsäädännön ja kannustimien avulla, koska yksityisellä rahalla on tärkeä rooli kestävän yrittäjyyden edistämisessä ja vastuullisten innovaatioiden luomisessa.

Keskimäärin yhdeksän kymmenestä sijoituskohteesta ei saavuta taloudellisia tavoitteitaan.

– Tämän tiedon valossa voidaan kysyä, voisiko portfoliota hajauttaa vielä enemmän niin, että mukana olisi ainakin yksi enkelisijoittajan eettisin perustein tekemä sijoitus, Snellman kysyy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut