Maakuntajohtaja Viialainen hakisi mallia Venäjältä ja Virosta – "Suomen on ryhdyttävä kannustamaan ihmisiä runsaskätisesti perheen perustamiseen"

Viro on tukenut perheiden perustamista aiempaa avokätisemmin hyvällä menestyksellä. Maakuntajohtaja Matti Viialainen kaipaa samaa nyt Suomelta. arkisto / Risto Aalto

Tuija Horttanainen

Tilastokeskuksen tuoreen alueellisen väestöennusteen mukaan Etelä-Karjalan väkiluku vähenee lähivuosikymmeninä merkittävästi.

Vuoteen 2040 mennessä väkiluvun ennustetaan alenevan 16 618 asukkaalla verrattuna tämän hetkiseen.

Ennusteen mukaan vuonna 2040 maakunnan väkiluku olisi enää 112 138, kun se viime vuoden lopulla oli 128 756.

Maakunnan negatiivisen väestökehityksen taustalla on muun muassa aiempaa alhaisempi syntyvyys.

Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialainen katsoo laskelmia vakavana. Hän haluaa kaikkien havahtuvan hälyttävään tulevaisuuden näkymään.

Viialainen painottaa, että nykymeno ei yksinkertaisesti voi jatkua.

– Itä-Suomen alavireinen kehityssuunta on käännettävä sekä omin toimin että määrätietoisella valtion politiikalla,Viialainen linjaa.

Viialaisen mukaan seudulla on paljon hyödyntämättömiä mahdollisuuksia esimerkiksi Saimaan alueen matkailuun liittyen yhdistettynä Pietariin ja Laatokan alueeseen.

– Osaltaan Parikkalan ylityspaikan avaaminen luo uusia mahdollisuuksia. Synkkyyteen ei pidä vajota vaan kääriä hihat.

Julkisilla liikenne- ja tutkimusinvestoinneilla sekä koulutustarjonnalla on Viialaisen mukaan suuri merkitys, sillä yritykset investoivat ja kasvavat siellä missä on hyvät liikenneyhteydet, raaka-aineita, kylliksi osaamista ja ammattitaitoista työvoimaa.

– Tässä erityisesti LUT-vetoisella korkeakoulukokonaisuudella on ratkaiseva merkitys. Kansainvälinen raideyhteys Imatralta rajalle ja Svetogorskiin sekä Saimaan kanavan sulkujen pidennys ovat nopeita toimia, joita odotamme uudelta hallitukselta Etelä-Karjalan hyväksi, maakuntajohtaja Viialainen painottaa.

Hän jatkaa, että EU-rahat on voitava käyttää nykyistä tehokkaammin työllisyysasteen nostoon, yritysinvestointeihin sekä kuntien ja infrastruktuurin kehittämiseen.

– EU:n ja Suomen suhteet Venäjään on saatava normaalille tolalle. Lisäksi on voitava avoimesti tarkastella millaista yhteistyön tiivistämistä tai rakenteiden tarkastelua naapurimaakuntien kanssa tarvitaan.

Viialainen uskoo, että työpaikkojen ja tulevaisuudenuskon viriämisen myötä syntyvyys nousee.

– Tulevaisuudenuskon viriämisestä on jo ensimmäisiä merkkejä nähtävissä esimerkiksi Parikkalan ylityspaikan avaamispäätöksen tuomien mahdollisuuksien myötä.

Perhepolitiikkaan tarvitaan silti Viialaisen mielestä aivan uusi vaihde.

– Suomen on ryhdyttävä kannustamaan ihmisiä runsaskätisesti perheen perustamiseen. Mallia tulee ottaa Venäjältä ja Virosta.

Esimerkiksi Virossa on käytössä suurperhelisä, eli kolmas lapsi nostaa perheen lapsilisien kokonaissumman yli 500 euroon. Lisäksi äitiyspäivärahaa maksetaan 1,5 vuoden ajan, ja se on suuruudeltaan äidin edeltävän vuoden keskipalkan verran.

– Näillä toimenpiteillä on saavutettu erinomaisia tuloksia.

Väestöennusteen valossa Saimaan maakunta puoltaa maakuntajohtajan mukaan paikkaansa entistä vahvemmin.

– Elinvoima ja kantokyky eivät muuten yksinkertaisesti riitä, maakuntarakenne on liian pirstaloitunut.

Kaikkialla puheita uudesta Saimaan maakunnasta ei ole otettu hurraahuutojen saattelemana vastaan, mutta Viialaisen mielestä faktat puhuvat puolestaan.

– Maakuntaliitoksia tarvitaan. Kunnallisvaalit ovat edessä vuonna 2021, ja siinä voisi olla uuden aikakauden alku.

Viialainen tunnustelee parhaillaan maakuntien yhdistymisintoa. Tunnustelut tuottavat pohjaehdotuksen, joka lienee ajankohtainen keväällä.

– Etelä-Karjalan kunnissa ollaan avoimia uudelle maakunnalle ja myös Eksoten johdon kanssa olen käynyt keskusteluja aiheesta.

– Saimaan maakunta ei lakkauttaisi ketään, vaan luomme uutta.

Näin valtakunnallisella tasolla

Tilastokeskus ennustaa koko maan väkiluvun kääntyvän laskuun vuonna 2031.

Ennusteen mukaan vuonna 2035 väkiluku kasvaisi enää Uudenmaan ja Pirkanmaan maakunnissa sekä Ahvenanmaalla.

Vuonna 2040 väkiluku kasvaisi Manner-Suomessa enää Uudenmaan maakunnassa.

Sielläkin kasvu olisi muuttovoiton ansiota.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu