Tutkimus: Nuoren työntekijän tulevaisuus on tässä – 32 vuotta työssä ja 4 vuotta työttömänä

Kuvituskuva. Arkisto/ Jussi Vehkasalo

Jari Pietiläinen

Työ- ja elinkeinoministeriön uusi analyysi osoittaa, että työmarkkinoille tulevalla 18-vuotiaalla nuorella on odotettavissa työurallaan 32,5 vuotta työllisyyttä ja 4,1 vuotta työttömyyttä.

Työssä vietettyjen vuosien määrä on kasvanut 1990-luvun lamavuosista lähtien useiden vuosien verran. Iältään 50-vuotiaalle laskettujen työvuosien määrä on pelkästään 2010-luvulla kasvanut noin vuodella.

Vuoden 2017 tilanteessa työttömänä vietetyn elinajan odote ylitti työssäoloajan odotteen jo 29-vuotiaana. Samalla jokaista työmarkkinoille tulevaa nuorta odotti keskimäärin yli neljän vuoden työttömyys työuran aikana.

Kun 18-vuotiaan työllisen ajan odote oli 32,5 vuotta, oli vastaava odote 25-vuotiaalle 29 vuotta ja 50-vuotiaalle 10 vuotta.

Työttömyysajan odote oli 18-vuotiaalle 4,1 vuotta, 25-vuotiaalle 3,5 vuotta ja 50-vuotiaalle 1,4 vuotta.

Luvut kuvaavat sitä, kuinka paljon tietyn ikäisellä henkilöllä on odotettavissa työ- ja työttömyysvuosia, jos työhön osallistuminen pysyisi vuoden 2017 tasolla ja eliniän odote ei muuttuisi.

Todellisuudessa ne kuitenkin muuttuvat, etenkin työttömyysodote voi muuttua nopeastikin työmarkkinatilanteen muuttuessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut