Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Nuoren työntekijän tulevaisuus on tässä – 32 vuotta työssä ja 4 vuotta työttömänä

Työ- ja elinkeinoministeriön uusi analyysi osoittaa, että työmarkkinoille tulevalla 18-vuotiaalla nuorella on odotettavissa työurallaan 32,5 vuotta työllisyyttä ja 4,1 vuotta työttömyyttä.

Työssä vietettyjen vuosien määrä on kasvanut 1990-luvun lamavuosista lähtien useiden vuosien verran. Iältään 50-vuotiaalle laskettujen työvuosien määrä on pelkästään 2010-luvulla kasvanut noin vuodella.

Vuoden 2017 tilanteessa työttömänä vietetyn elinajan odote ylitti työssäoloajan odotteen jo 29-vuotiaana. Samalla jokaista työmarkkinoille tulevaa nuorta odotti keskimäärin yli neljän vuoden työttömyys työuran aikana.

Kun 18-vuotiaan työllisen ajan odote oli 32,5 vuotta, oli vastaava odote 25-vuotiaalle 29 vuotta ja 50-vuotiaalle 10 vuotta.

Työttömyysajan odote oli 18-vuotiaalle 4,1 vuotta, 25-vuotiaalle 3,5 vuotta ja 50-vuotiaalle 1,4 vuotta.

Luvut kuvaavat sitä, kuinka paljon tietyn ikäisellä henkilöllä on odotettavissa työ- ja työttömyysvuosia, jos työhön osallistuminen pysyisi vuoden 2017 tasolla ja eliniän odote ei muuttuisi.

Todellisuudessa ne kuitenkin muuttuvat, etenkin työttömyysodote voi muuttua nopeastikin työmarkkinatilanteen muuttuessa.