Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teflon Brothersit paljastavat, miten kaikki sai alkunsa helsinkiläislähiössä – "Pöllin sählymaalia Pyhimys-Mikon omakotitalon pihalta"

Alussa oli Malminkartano.

Helsingin ja Vantaan rajalla sijaitseva lähiö on monesti ollut julkisuudessa parjattu paikka, mutta monelle siellä kasvaneille "Maltsun ghetto" on yhä rakas paikka. Lähiön kenties kuuluisimmat kasvatit, Teflon Brothersin Pyhimys, Voli ja Heikki Kuula, edelleen kantavat kotiseutunsa lippua kunnialla.

– Pari viikkoa sitten vein muksun sinne katsomaan vanhoja kotikulmia. Tosin ei hypätty autosta ulos kertaakaan, Voli toteaa.

Malminkartano on vahvassa roolissa myös yhtyeen uudessa elämänkerrassa, raamatullisesti nimetyssä Teflon Biblessä. Sen vanhassa testamentissa kerrotaan luomiskertomus, kuinka hittiyhtyeen alkutahdit sikisivät jo ala-asteella ikään kuin jumalallisen väliintulon seurauksena.

– Tapasin Pyhimys-Mikon ekan kerran, kun pöllin sählymaalia niiden omakotitalon pihalta. Olin viemässä sitä metsään kun Mikon systeri, joka oli mun luokalla, tuli Mikon kanssa sanomaan, että toi on meidän maali. Mikko oli silloin joku 130 senttiä pitkä ja sen lempinimi oli skidi, joten ei se olisi voinut mulle mitään, Heikki Kuula todistaa.

– Minkä takia sä sitten lähdit niin kovaa sinne metsään karkuun? Pyhimys lataa takaisin.

Kiirastuli Malminkartanossa oli jättävä kolmikkoon pysyvän jäljen. Niin hyvässä kuin pahassa.

– Malminkartano oli tiivis paikka, jossa kaikki asuivat aika lähekkäin. Sen takia siitä tuli ehkä innovatiivisempi paikka kuin viereisestä Myyrmäestä tai Kannelmäestä. Se vaikutti, Pyhimys pohtii.

– Vaimo sanoo, että minulla ei ole mitään etikettiä. Omasta mielestäni on, se vaan on lähiöetiketti.

Tulevat seksikkäimpien jäbien ja pämppääjien profeetat singahtivat Malminkartanolta maailmalle. Joskin bändin yritys saada Maradona-biisinsä espanjankielinen versio lyömään läpi latinalaisessa Amerikassa osoittautui laupiaan samarialaisen ohi kävelleen leeviläisen veroiseksi harha-askeleeksi.

Tosin kenties Pontius Pilatukseen verrattava harha-askel jäi ottamatta.

– Meillä oli idea kuvata musiikkivideo, jossa muka kaivaisimme Spede Pasasen ylös haudasta ja lähtisimme dokaamaan sen kanssa. Niin että sellainen Speden näköinen ruumis olisi mukana baarissa, Heikki Kuula paljastaa.

Teflon Biblen koonneen kirjailija Hippo Taatilan mukaan myös Suomi-rap kasvoi kolmikon uran lähtiessä nousukiitoon.

– Monet sanovat, että tämä on hirveän paksu teos. Mutta ei se nyt hirveän paksu ole, kun ajattelee että siinä on kolmen räppärin ura tähän ja lisäksi suomalaisen räpin historiaa. Sen lukeneet ovat sanoneet, että ekat 10 sivua on vähän hidasta ja sitten kirjan ahmaisee kokonaan.

– Raamattu on toiminut esikuvana myös sillä tavalla, että kirjan vanha testamentti sisältää ehkä enemmän legendaa ja värikynää. Mitä lähemmäs nykyaikaa päästään, sitä enemmän tapahtumat alkavat tarkentua.

Teflon Brothersin jäsenet ovat itse tyytyväisiä saatuaan messiaanisen matkansa kansien väliin jälkipolville.

– Olemme lähinnä yllättyneitä, että siitä tuli näinkin hyvä. En olisi yllättynyt, jos Pyhimys olisi verenmaku suussa yrittänyt vääntää jotain, Heikki Kuula toteaa rikkoen viidettä käskyä ja verbaalisesti murhaten bändikaverinsa.

– Mä oisin yllättynyt, jos sä joskus edes yrittäisit, Pyhimys antaa kollegalleen taivaallisen kurinpalautuksen.