Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakentaminen alkaa kääntyä pikkuhiljaa laskuun – vaikuttaa myös alan työllisyyskehitykseen

Uusia rakennushankkeita käynnistettiin vuoden 2019 puoliskolla runsaasti ja se jatkuu vilkkaana myös loppuvuonna. Siitä huolimatta rakentamisen tuotanto jopa vähenee enintään kaksi prosenttia vuoden takaisesta. Näin arvioi rakennusalan suhdanneryhmä raportissaan.

Uusien rakennushankkeiden määrä on vähitellen lähtenyt laskuun, koska myönnettyjen rakennuslupien määrä on vähentynyt. Talouskasvun jatkuminen ja matalalla pysyvät korot tukevat rakentamisen kysyntää, kertoo Valtiovarainministeriö tiedotteessaan.

– Tänä ja ensi vuonna asuntoja valmistuu vielä riittävästi, mutta hiipuva lupakehitys antaa aihetta huoleen vuosien 2021 ja 2022 asuntotuotannon tasosta, Rakennusteollisuus RT ry:n toimitusjohtaja Aleksi Randell sanoo tiedotteessa.

Rakennusalan suhdanneryhmä arvioi, että tänä vuonna aletaan rakentaa yhteensä 37 000−38 000 asuntoa. Ensi vuonna uusia asuntoja aletaan rakentaa tuhansia vähemmän.

Näköpiirissä ei ole äkillistä rakennushankkeiden määrän vähenemistä. Raportissa arvioidaan, että ensi vuonna rakentamisen tuotanto vähenee 1,5–3,5 prosenttia.

– Suomen talous kääntyi rakentamisen vetämänä nousuun vuonna 2015, mutta ensi vuodesta alkaen rakentaminen ei enää lisää Suomen talouskasvua eikä työllisyyttä, Rakennusteollisuus RT ry:n pääekonomisti Jouni Vihmo toteaa tiedotteessa.

Rakentamisen työllisyys ylitti 200 000 henkilön rajan ja pysyttelee tänä vuonna sen tuntumassa. Alan työttömyys on alle yleisen tason, eikä ulkomaisen työvoiman osuudessa ole tapahtunut merkittävää kasvua, Rakennusteollisuus RT ry:n tiedotteessa kerrotaan.

Ammattitaitoisen työvoiman saanti on pysynyt hidastuvasta kasvusta huolimatta suurimpana tuotannon esteenä. Rakennustuotannon hidastuminen vetää Vihmon mukaan hyvän työllisyyskehityksen samalla alaspäin.