Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinteistöyhtiö osti rakennuksia Rakuunamäeltä ja tarjoavat tiloja Ratsuväkimuseolle – "Suomalainen ratsuväki ei ole ollut koskaan Linnoituksessa vaan Rakuunamäellä"

Senaatti-kiinteistöjen hallitus päätti 25.9.2019 myydä Rakuunamäellä Adolf Ehrnroothin aukion länsipuolella sijaitsevat rakennukset 19 ja 20 korkeimman tarjouksen tehneille Ossi Kankkuselle, Leena ja Pekka Niemiselle ja Ismo Talkalle perustettavan kiinteistöyhtiön nimiin.

Heistä Ratsuväkimuseon tulisi sijaita Linnoituksen sijaan Rakuunamäellä.

– Suomalainen ratsuväki ei ole ollut koskaan Linnoituksessa vaan Rakuunamäellä.

He haluavatkin tarjota tilaa sekä Ratsuväkimuseolle, entisen kappelin esineistölle että kaupungin tukemille Lottamuseolle, Ratsuväen Perinnesoittokunnalle ja Rakuunakilta ry:n perinneratsuille.

Ismo Talka toteaa, että Rakennus 20 on hiljattain saneerattu, joten mahdolliset muutokset tehdään vuokralaisen mukaan, ja niistä tulee sopia Museoviraston kanssa.

Rakennuksessa on myös kahden pilttuun tallitilat, jotka uudet omistajat haluavat jatkossakin tarjota perinneratsuille.

– Tallin yhteydessä oleviin kahteen huoneeseen voisi tulla nyt Kangasalalla oleva Suomen Sotahevonen -näyttely. Muu rakennus on varattu liikeyrityksille.

Rakennuksen 19 toiseen päähän tulee vuokralainen. Toinen pää, noin 500 neliömetriä, on osoitettu museokokonaisuudelle, johon kuuluisivat Ratsuväkimuseo ja Lottamuseo.

Lisäksi museoille on tarjolla tilaa yläkerrasta tarpeista riippuen 300–500 neliömetriä.

– Tiloista tulisi sellaiset, kuin museot haluavat, se on ihan museoiden tarpeista kiinni.

Talkan mukaan Etelä-Karjalan Lotta Svärd -perinne ry haluaisi tuoda nykyisin Kirkkokadulla sijaitsevan Lottamuseon Rakuunamäelle.

– Meillä on tarjota heti tilaa perinneratsuille ja perinnesoittokunnalle.

Talka toteaa, että Lottamuseon tulo edellyttää myös Ratsuväkimuseon tuloa Rakuunamäelle samaan rakennukseen.

– Emme voi lähteä pilkkomaan suuria tilakokonaisuuksia vain Lottamuseota varten.

Vasta peruskorjattu Ratsuväkimuseo Linnoituksessa avautui uudelleen kesällä 2019. Talkan mukaan isommat tilat Rakuunamäellä mahdollistaisivat laajemman näyttelykokonaisuuden.

– Linnoituksessa pitäisi kertoa siihen liittyvästä historiasta ja siitä, että Lappeenranta on ollut muun muassa Suomen suurin tervakaupunki 1600-luvulla ja Rapasaari suuri vientisatama.

Hän ja muut ostajat vaativat lisäksi Rakuunamäen läpiajoliikennekiellon purkamista ja uskovat, että myös alueen yrittäjät ovat sen puolella.

Talkalla on vankka usko siihen, että pitkään luonnostilassa ollut ja kenties pian vahvistettava asemakaava mahdollistaa sen.

Myös kirkollinen työ on ollut osaltaan vaalimassa Rakuunamäen ratsuväen perinteitä.

Nyt kirkollisia toimituksia ei Rakuunamäellä enää tehdä, kun kappelin toiminta on jouduttu lopettamaan tilojen yksityiselle omistajalle myynnin jälkeen.

Talka arvioi, että kappelin omaisuuden arvo on mittaamaton käsinkudottuine mattoineen, ehtoollishopeoineen ja alttaritauluineen.

– Arvo olisi huutokaupassa satoja tuhansia tuhansia euroja. Kyse on Ratsuväen kappelista. Sotamarsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim on osoittanut kirjallisen käskyn Uudenmaan Rakuunarykmentille pitää kappeli kirkollisten toimitusten tyyssijana.

Talka toteaa, että kappelin esineistölle tarjotaan tilaa myös rakennusten museotiloista.

Talka näkee, että tarjous on ennen kaikkea kädenojennus kaupungille, ja kysymys on halusta vaalia ratsuväen historiaa.

– Haluamme tarjota osan tiloista ensisijaisesti museoille ja muille ratsuväen perinteitä vaaliville. Muussa tapauksessa tilat menevät muuhun käyttöön. Jo lokakuun ensimmäisestä päivästä alkaen olisi ollut muita tulijoita.

Aiheesta pidetyn tiedotustilaisuuden jälkeen ostajatahoon otti yhteyttä Ratsuväen Perinnesoittokunta, joka haluisi palata harjoitustiloihinsa rakennukseen 19.

Soittokunta joutui jättämään rakennukset aikoinaan juuri rakennusten myyntiaikeiden takia.

– Heille on valmiit harjoittelutilat. Sanoimme, että he ovat tervetulleita, jos rahoitus löytyy.