Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keisarileikkaus ei vaikuta lapsen terveyteen niin paljon kuin on ajateltu – Aiheuttaa kuitenkin kohonneen riskin sairastua astmaan

Laaja 1,4 miljoonan suomalaislapsen tiedot kattava tutkimus selvitti, että keisarileikkaus aiheutti vähäisempiä haittoja lasten terveydelle kuin mitä aiemmin on todettu. Tutkimuksen lapset olivat syntyneet vuosina 1990–2014.

– Vaikka keisarileikkausten ja lasten terveystuloksien yhteyttä on tutkittu maailmalla laajasti, aiemmissa tutkimuksissa ei ole juuri pystytty arvioimaan keisarileikkausten ja lasten myöhemmän terveyden syy-seuraussuhteita tutkimusasetelmien puutteellisuuden takia, professori Mika Kortelainen sanoo tiedotteessa.

Tutkimuksessa seurattiin suunnittelemattomalla sektiolla ja alateitse syntyneiden lasten terveystietoja varhaislapsuudesta aina teini-ikään saakka. Tutkimuksen toteuttivat VATT, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Turun yliopisto ja Pombeu Fabran yliopiston tutkijat.

Tuoreessa tutkimuksessa keisarileikkaukselle ei löydetty vaikutusta vastasyntyneiden kuolleisuuteen. Pidemmällä aikavälillä kuitenkin havaittiin, että keisarileikkaus aiheuttaa kohonneen riskin sairastua astmaan.

– Sen sijaan emme löytäneet yhteyttä keisarileikkauksen ja muiden siihen usein liitettyjen kroonisten sairauksien kuten allergioiden, 1-tyypin diabeteksen tai ylipainon välillä. Keisarileikkauksen vaikutus immuunijärjestelmän kehitykseen näyttää olevan monisyisempi kuin mitä tähän asti on ajateltu, toteaa akatemiatutkija Lauri Sääksvuori tiedotteessa.

Aikaisemmin on saatu näyttöä erityisesti keisarileikkauksen negatiivisesta yhteydestä lapsen immuunijärjestelmän kehitykseen.

– Vallitsevan käsityksen mukaan keisarileikkauksen mahdolliset pitkäaikaiset vaikutukset johtuvat lapsen erilaisesta bakteerikannasta. Omat tuloksemme kyseenalaistavat jossain määrin tämän vaikutuskanavan kliinisen merkityksen ja viittaavat siihen, että vaikutus astmaan voi kulkea myös muuta reittiä, Mika Kortelainen vastaa sähköpostilla.