Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keisarileikkaukseen päädytään useammin perjantaisin – tässä mahdollinen selitys ilmiölle

Laajassa keisarileikkaukseen keskittyvässä tutkimuksessa huomattiin, että on todennäköisempää joutua suunnittelemattomaan, mutta ei välttämättömään keisarileikkaukseen perjantaisin tai ennen lomia.

Mika Kortelaisen mukaan tämä voi johtua siitä, että rajatapauksissa siirrytään herkemmin keisarinleikkaukseen, jos seuraava päivä on vapaa- tai lomapäivä. Yhteys on huomattu myös kansainvälisissä tutkimuksissa.

– Muutos ei ole valtava, mutta huomattavissa, hän kertoo puhelimessa.

Tutkijat eivät ole täysin varmoja, mistä syistä keisarileikkaukseen päädytään herkemmin perjantaisin ja ennen lomaa edeltävinä päivinä.

– Voimme kuitenkin sulkea pois tärkeimmät äidin ja lapsen terveyteen liittyvät tekijät, jolloin todennäköisin selitys asialle on lääkärien erilainen käyttäytyminen vapaapäiviä edeltävinä päivinä, Kortelainen kertoo.

Samassa yhteydessä tutkimusryhmä havaitsi, että vapaapäivää edeltävää ilmiötä ei esiinny, mikäli synnyttäjä on itse lääkäri, kätilö tai sairaanhoitaja.

Keisarileikkaus on maailman yleisin laajamittainen kirurginen toimenpide. Suomessa noin 16 prosenttia lapsista syntyy sektiolla, kun Maailman terveysjärjestön, WHO:n mukaan ihanteellinen luku olisi 10–15 prosenttia. Vastaava luku useissa kehittyneissä maissa on yli 30 prosenttia.

VATT muistuttaa tiedotteessaan, että synnytykseen puuttuminen lääketieteellisin keinoin saattaa vaikuttaa lapsen terveyteen aina aikuisuuteen asti. Siksi niin sanotusti turhia keisarileikkauksia olisi syytä välttää.

Tutkimuksen toteuttivat VATT, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Turun yliopisto ja Pombeu Fabran yliopiston tutkijat. Tutkimuksessa tutkittiin sitä, millaiset terveysvaikutukset lapseen kohdistuu pidemmällä aikavälillä keisarileikkauksesta.