Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisille rahoitusyhtiöille 725 000 euron tappiot petoksista – Rikollisten vastuuseen saaminen on hankalaa ja kallista

Yli 40 henkilöä ja useampi petollisesti perustettu suomalainen yhtiö on ottanut lainaa ja luottokortteja Suomessa toimivilta rahoitusyhtiöiltä rikollisessa mielessä. Aiheutuneet vahingot yhtiöille on yhteensä 725 000 euroa.

Keskusrikospoliisi on tutkinut laajaa petosrikoskokonaisuutta. Poliisi on takavarikoinut esitutkinnan aikana lukuisia luotto- ja pankkikortteja, pankkiasiakirjoja sekä suuret määrät tietoteknisiä laitteita, joita hyväksikäyttäen epäiltyjä rikoksia on tehty. Käteisvaroja takavarikoitiin lähes 20 000 euroa.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että epäillyllä rikollisella toiminnalla saatuja varoja on pääasiassa nostettu käteisenä automaateilta ja niillä on tehty verkkokauppaostoksia. Lisäksi ulkomaille on tehty tilisiirtoja. Keskusrikospoliisi on tehnyt asiassa runsaasti kansainvälistä yhteistyötä eri maiden viranomaisten kanssa.

– Ilmiön osatekojen tutkiminen jälkikäteisesti on haasteellista. Yksittäisten henkilöiden saaminen ulkomailta vastaamaan rikosprosessiin on hankalaa sekä kallista ja tapaukset johtavat usein tutkinnan keskeyttämiseen tai esitutkinnan rajoittamiseen, jos epäiltyjä ei tavoiteta Suomessa, rikoskomisario Mikko Laaksonenkeskusrikospoliisista tiedotteessa.

Poliisi epäilee, että Suomeen on järjestetty ulkomailta EU-kansalaisia, jotka ovat Suomessa käynnin yhteydessä rekisteröityneet maistraatissa ja avanneet itselleen suomalaisen pankkitilin. Henkilöille on myös väärennetty palkka- ja työtodistuksia.

He ovat mahdollisesti luovuttaneet suomalaiset henkilötietonsa sekä pankkitilinsä käytettäväksi rikolliseen toimintaan. Kyseiset henkilöt ovat kotoisin Ruotsista, Virosta, Latviasta ja Tanskasta.

– Ulkomaalaisten henkilöiden luovuttamien suomalaisten henkilötietojen avulla on haettu pikavippejä ja luottokortteja. Lisäksi on perustettu yhtiöitä, jotka on saatu rekisteröityä Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämään kaupparekisteriin väärennettyjen asiakirjojen avulla, Laaksonen sanoo tiedotteessa.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet loppuvuoden 2016 ja kesän 2017 välisenä aikana. Esitutkinnan aikana on kirjattu 30 rikosilmoitusta nimikkeillä törkeä petos, rekisterimerkintärikos, törkeä tietomurto, veropetos ja väärennys.

Poliisi on havainnut viime vuosina pankkien, maistraatin sekä muiden yhteistyötahojen kanssa ilmiön, jossa yllä kuvatun mukaista toimintamallia on pyritty juurruttamaan Suomeen.

Poliisin näkemyksen mukaan ennaltaehkäisevä toiminta yli organisaatiorajojen on tärkeässä roolissa petollisen toiminnan torjumiseksi, paljastamiseksi ja toimijoiden tunnistamiseksi.

– Onnistuneella sarjoittamisella voidaan paljastaa ja tutkia suurempia rikoskokonaisuuksia, jolloin myös käytettävissä olevat tutkintamenetelmät ovat laajemmat, mutta näissäkin tilanteissa ollaan usein jo ratkaiseva askel rikollista jäljessä, Laaksonen jatkaa.

Asiakokonaisuus siirtyy syyttäjän ratkaistavaksi syksyn kuluessa.