HS: Poliisien eettinen kanava on saanut yli 170 ilmoitusta laidasta laitaan – Saako poliisi näyttäytyä virkapuvussa Tinderissä?

Poliisien eettisen kanavan vastustajat ovat vähentyneet. Arkisto. Johanna Erjonsalo

Anniina Virtanen

Poliisien eettiseen kanavaan on tullut vuoden alusta alkaen yli 170 ilmoitusta, kertoo HS

Poliisien eettinen kanava aukaistiin ensin pilottina vuonna 2018 alussa. Vuotta myöhemmin se tuli jäädäkseen ja laajeni koko maahan.

Kanavan tarkoituksena on antaa työntekijöille kanava, jossa he voivat nostaa epäkohtia esiin nimettömästikin. Poliisijohto kuitenkin ohjeistaa, että ensin on hyvä miettiä, voiko asian nostaa esille jotakin muuta kautta, kuten omassa työyhteisössä tai esimiehelle.

Kanava perustettiin aikanaan Jari Aarnion huumerikosepäilyjen jälkimainingeissa sisäisen valvonnan lisäämiseksi. Aarnio-prosessin aikana selvisi, että poliisin sisällä oli paljon tietoa tapauksesta, mutta tieto ei ollut kantautunut ylimmälle poliisijohdolle saakka.

Alkuun pilottihanketta kritisoitiin syvästi, mutta nyt protestit ovat HS:n mukaan vähentyneet.

Helsingin Sanomat haastatteli poliisiylitarkastaja Janne Paavolaa Poliisihallituksesta. Hän sanoo, että lähes kolmannes kirjoituksista on erilaisia mielipiteen ilmauksia. Yli kolmannes koostuu henkilöstöhallinnon asioista, kuten vaikkapa lomajärjestelyistä ja työvuorosuunnittelusta.

Myös esimiesten johtamistaidon puutteesta tulee palautetta. Pieni osa ilmoituksista ovat kokonaan aiheettomia tai jopa humoristisia, mutta ne ovat huomattavasti vähentyneet viime vuoteen verrattuna.

Poliisien näkyvyys sosiaalisessa mediassa on ollut monen ilmoituksen huolenaiheena. On esimerkiksi kysytty, onko poliisin sopivaa esiintyä Facebookissa virkapuvussa varustevyön kanssa. Tai saako Tinderissä virkapukuinen poliisi hakea "helppoa seuraa".

Poliisien saamat lounasravintolaedut myös mietityttävät. Onko oikein, että yksi ravintola antaa normaalin 10 euron sijasta poliisille lounasta 7 eurolla? Ilmoittajan mukaan partioita käy ravintolassa kymmenittäin edun vuoksi.

Aiemmin poliisihallitus on linjannut, että 50 prosentin alennus on sopimaton.

Eettinen kanava on myös niitä ilmoituksia varten, jos jokin poliisin toiminta uhkaa sen mainetta. Tähän mennessä 170 ilmoituksen perusteella vain kolme on viety eteenpäin syyttäjän arvioitavaksi. Paavola kertoi HS:lle, ettei vakavia väärinkäytösepäilyjä ole tullut vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut