Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yläkouluikäisistä tytöistä 70 prosenttia on saanut HPV-rokotteen – Kuntien välillä suuria eroja

HPV- eli papilloomavirusrokotteen on saanut noin 70 prosenttia vuonna 2006 syntyneistä tytöistä.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan rokotteen kattavuus kuitenkin vaihtelee suuresti eri kuntien välillä.

Suurista kaupungeista korkein rokotuskattavuus on Vantaalla, missä HPV-rokotteen on saanut 75 prosenttia vuonna 2006 syntyneistä tytöistä. Helsingissä rokotuskattavuus on 74, Espoossa 73 ja Tampereella 70 prosenttia.

Suurista kaupungeista kattavuus on ollut alhaisin jo pitkään Oulussa, missä HPV-rokotteen on saanut noin 65 prosenttia ikäluokan tytöistä. THL:n mukaan tiedot perustuvat valtakunnalliseen rokotusrekisteriin.

Sen sijaan esimerkiksi Naantalissa, Vesilahdessa, Siilinjärvellä, Inarissa ja Hangossa peräti yhdeksän tyttöä kymmenestä ovat saaneet HPV-rokotteen.

Yli 80 prosenttia tytöistä rokotetaan niin ikään Kauniaisissa, Inkoossa ja Kirkkonummella. Lisäksi esimerkiksi Loimaa, Somero ja Valkeakoski ovat yli 80 prosentin kattavuusaluetta, kuten myös Kuopio, Lapinlahti, ja Sulkava.

Rokotuskattavuus on alhaisin Pohjanmaan rannikkoalueella. Esimerkiksi Raahessa, Porissa ja Pietarsaaressa alle puolet 2006 syntyneistä tytöistä on saanut HPV-rokotteen.

– Ruotsissa koko maan HPV-rokotusten kattavuus on 85 prosenttia. On vaikea ymmärtää, miksi meillä lähes kolmannes jättää rokotteen ottamatta. Tutkimustiedon mukaan rokote on turvallinen ja antaa parhaan ja pitkäaikaisimman suojan syöpää vastaan, kun se otetaan riittävän aikaisin, sanoo ylilääkäri Tuija Leino THL:n tiedotteessa.

THL:n mukaan rokote estää noin 90 prosenttia kohdunkaulan syövästä. HPV-rokote tuli osaksi kansallista rokotusohjelmaa vuonna 2013. Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta.

Tällä hetkellä HPV-rokote annetaan vain tytöille, mutta hallituksen talousarvioesityksen mukaan myös pojat saavat rokotteen ensi vuonna.