Polttopuu uhkaa kallistua Suomessa, sanoo Hoskonen USU:lle – "Tässä tehdään karmea virhe"

Puun poltto on liki kaksinkertaistumassa kaukolämmön tuotannossa vuoteen 2030 mennessä, kun kivihiilen käyttö loppuu ja turpeen käyttö vähenee merkittävästi, kertoo Uutissuomalainen (USU) Energiateollisuuden arvioon pohjaten.

Eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hannu Hoskonen (kesk.) sanoo USU:lle, että puuta tarvitaan Suomeen lisää noin 10 miljoonaa kiintokuutiota vuodessa, jos turpeen poltto lopetetaan kokonaan.

Kun kivihiilen käyttö päättyy vuonna 2029, tarvitaan 20 miljoonaa kuutiota puuta lisää.

Hoskonen sanoo USU:lle, että tällaisia puumääriä on mahdotonta hakata Suomesta eikä sellaista määrää ole lähialueillakaan. Hoskosen mukaan Suomi on ajamassa itseään pattitilanteeseen.

– Tässä tehdään markkinatalouden kannalta karmea virhe. Kun myyjät tietävät, millainen tilanne Suomessa on, puun hinta nousee, Hoskonen kommentoi.

Ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Tiina Elo (vihr.) huomauttaa USU:lle, että yksittäistä ratkaisua kivihiilen ja turpeen tilalle ei ole. Elon mukaan tarvitaan monenlaisia keinoja, kuten energiatehokkuuden parantamisen sekä auringon ja tuulen hyödyntämisen. Ratkaisua haetaan myös uusista teknologioista.

Hallitus aikoo vähintään puolittaa turpeen energiakäytön vuoteen 2030 mennessä.

Vihreät on linjannut, että energiaturpeen käyttö pitäisi lopettaa jo 2025. Hallitusohjelmassa tavoite on maltillisempi: turpeen pääasiallisen energiakäytön arvioidaan päättyvän 2030-luvun aikana.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut