Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Postia uhkaa kahden viikon jättilakko, PAU kutsuu tueksi myös muita liittoja – "On tarjottu 8,90–10,26 euron tuntipalkkaa"

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU uhkaa aloittaa Postissa kaksi viikkoa kestävän lakon 11. marraskuuta.

PAU kertoi lakkovaroituksesta maanantaina ja kutsui samalla muita ammattiliittoja tukilakkoihin.

Toteutuessaan lakko koskisi noin 9 000 Postin työntekijää. Sekä postin jakelu, käsittely että kuljetus olisivat PAU:n mukaan lakossa.

Syynä rajuun työtaistelutoimeen ovat jumiutuneet työehtosopimusneuvottelut.

PAU:n puheenjohtajan Heidi Niemisen mukaan Posti ja työnantajaa edustava Palta aikovat korvata nykyisen tes-sopimuksen työnantajalle edullisemmalla Medialiiton ja Teollisuusliiton sopimuksella.

– Käytännössä se tarkoittaa matalapalkkaisten työntekijöiden palkkojen ja muiden työehtojen romuttamista, sanoo Nieminen PAU:n tiedotteessa.

Postia repii myös kiista pakettilajittelusta. Niemisen mukaan Posti haluaa siirtää pakettilajittelijat Postin omistamaan tytäryhtiöön Posti Palvelut Oy:hyn, joka on järjestäytynyt Medialiittoon.

Niemisen mukaan liikkeenluovutuksella halutaan saada lajittelijoille näin alan yleissitovaa työehtosopimusta selvästi halvemmat palkka- ja työehdot.

Niemisen mukaan palkanalennukset olisivat kovia.

– Teollisuusliiton jakelua koskevassa työehtosopimuksessa tuntipalkat ovat 8,90–10,26 euroa. Yötyötunnilta saa yötyökorvausta 0,8 euroa. PAU:n työehtosopimuksessa tuntipalkat ovat 11,34–14,41 euroa ja yötyölisä on 30 prosenttia yksinkertaisesta tuntipalkasta laskettuna eli 3,4 – 4,3 euroa tunnissa.

Palta on kiistänyt postilaisten tulkinnat palkan romuttamisesta.

– Emme todellakaan ole romuttamassa työehtoja vaan hakemassa ratkaisua, joka ottaa huomioon alan toimintaedellytyksissä tapahtuvat suuret muutokset ja joka varmistaa sen, että postilaisille riittää töitä myös jatkossa,toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoi viime viikon torstaina Paltan tiedotteessa.

Aarton mukaan Posti on vaikeassa kilpailutilanteessa. Jakelualalla on käytössä kaksi eri työehtosopimusta, ja Aarton mukaan Posti noudattaa ainoana yhtiönä PAU:n sopimusta.

Muut jakeluyhtiöt toimivat Teollisuusliiton sopimuksella.

Samalla Postin tuottoja syö kirjepostin raju vähentyminen.

– En ole koko pitkän työmarkkinaurani aikana nähnyt millään toimialalla yhtä nopeaa ja rajua murrosta kuin tämä, jonka keskellä Posti on nyt. Tilanne on hyvin vaikea, Aarto totesi Paltan tiedotteessa.

PAU ilmoitti syyskuussa, että postialalla ei ole työehtosopimuksen päättyessä työrauhaa ennen kuin pakettilajittelijat siirretään takaisin Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimukseen.

Hallituksessa omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Sirpa Paateron (sd.) otettua kiistaan kantaa Postin hallitus lupasi pakettilajittelijoille noin kahden vuoden siirtymäajan.

Heidi Niemisen mukaan myös muille postilaisille on luvattu tes-neuvotteluissa yhden sopimuskauden mittaista eli noin 1–2 vuoden pituista palkkatakuuta henkilökohtaisten palkkojen ja ilta- ja yötyölisien osalta.

Niemisen mukaan kompromissiesitystä ei voida hyväksyä.

– Esimerkiksi kaikki uudet työntekijät sekä vuokratyöntekijät otettaisiin sisään kymmeniä prosentteja pienemmillä palkoilla ja heikommilla työehdoilla. Jos sillä palkalla löytyisi riittävästi tulijoita, niin vanhemmista, parempipalkkaisista pyrittäisiin eroon mahdollisimman nopeasti.

PAU:n vaatimus neuvotteluissa on säilyttää nykyiset työsuhteen ehdot sekä palkan ja yleisen linjan mukaiset palkankorotukset.

Niemisen mukaan PAU on pyytänyt muilta SAK:n ammattiliitoilta tukea taistelussaan.

Kuljetusliitoilla on PAU:n mukaan sopimus liittojen keskinäisestä tuesta. Viimeksi sitä käytettiin Postissa vuonna 2015, kun kuljetusliittojen tukitoimet saivat Postin luopumaan työehtoheikennyksistä.