Työnantajat pettyivät postilakon uhkaan – "Ongelma ei selviä pää pensaassa"

Postin työnantaja- ja työntekijäliitot ovat eri mieltä kolmen viikon kuluttua uhkaamassa olevan postilakon mielekkyydestä. Kuvituskova. Armi Suojanen

Jari Pietiläinen

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on kertonut tänään julkisuudessa aloittavansa kaksi viikkoa kestävän lakon 11. marraskuuta, ellei työehtosopimusneuvotteluissa työnantajan kanssa päästä sopuun.

Palvelualojen työnantajat Palta ei ole saanut työriitalain edellyttämiä virallisia lakkoilmoituksia.

PAU ja Palta käyvät parhaillaan neuvotteluja Postin työehtosopimuksesta, ja neuvotteluita on tarkoitus jatkaa valtakunnansovittelijan luona tänään tiistaina.

Lakko ei ole Paltan mukaan oikea tapa löytää ratkaisu tilanteeseen.

– On surullista, että PAU antaa lakkoilmoitukset työnantajalle julkisuuden kautta samana päivänä, kun neuvotteluosapuolet ovat menossa vapaaehtoiseen sovitteluun, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo.

Työnantajapuoli etsii oman käsityksensä mukaan neuvotteluissa ratkaisua, joka ottaa huomioon alan murroksen ja nykyisen kilpailutilanteen sekä varmistaa sen, että postilaisille riittää töitä myös jatkossa.

– Paperipostin määrä vähenee Suomessa nopeammin kuin missään muualla Euroopassa: vuodessa 100 kirjeestä 14 poistuu. Tätä muutosta ei voi pysäyttää. Palta korostaa tiedotteessaan.

Aarron mukaan Palta ei ole esittänyt työehtosopimuksen vaihtamista, vaan nykyisen sopimuksen kehittämistä lähemmäs Postin kilpailijoiden noudattamaa Jakelualan sopimusta.

– Olemme myös taanneet nykyisiä palkkoja sekä keskeisiä lisiä vastaavan ansion säilymisen sopimuskauden ajaksi. Tavoitteenamme on mahdollistaa Postin pärjääminen myös tulevaisuudessa ja sitä kautta turvata työpaikkoja sekä luoda niitä myös lisää, Aarto jatkaa.

PAU on Aarron mukaan ollut haluton neuvottelemaan alan ongelmien ratkaisemisesta.

– Se haluaa käytännössä jatkaa vanhaa sopimusta alan murroksesta välittämättä. Pidän tätä erittäin valitettavana. Ongelmat eivät häviä mihinkään sillä, että pistetään pää pensaaseen, Aarto näpäyttää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut