Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Museolta jättisatsaus: Vincent van Goghin työt esille Helsinkiin

Didrichsenin taidemuseon 55-vuotisjuhlavuoden huipentaa syksyllä 2020 Vincent van Goghin näyttely.

Kyse on Helsingin Kuusisaaressa sijaitsevan museon historian arvokkaimmasta näyttelystä, jota on valmisteltu vuosia.

Maailmankuulun impressionistin töitä ei ole nähty Suomessa aiemmin tässä mittakaavassa.

Tie taitelijaksi -näyttelyn runkona on nelisenkymmentä van Goghin (1853–1890) uran alkuvaiheessa tekemää piirustusta, jotka ovatlainassa alankomaalaisesta Kröller-Müller-museosta maalarin kotimaasta.

Näyttelyssä nähdään myös kaksi öljyvärityötä, jotka muistuttavat van Goghin taiteellisen huipun ilmaisuvoimasta.Mukana ovat Suomen ainoa van Goghin teos, Ateneumin taidemuseon omistama Katu, Auvers-sur-Oise vuodelta 1890 sekä Kröller-Müllerin kokoelman Omakuva vuodelta 1887.

Vincent van Gogh oli taiteilijana pääosin itseoppinut, vaikka ottikin piirustus- ja maalaustunteja oppineilta aikalaisiltaan. Hän kävi läpiankaran tien kehittäessään omaleimaisen ilmaisunsa, joka nosti hänen nimensämaailmanmaineeseen, joskin vasta traagisen kuoleman jälkeen.

Kesällä 1880, useiden epäonnistuneiden ammattivalintojen jälkeen, nuori van Gogh teki päätöksen ryhtyä kuvataiteilijaksi.27-vuotias van Gogh oli tuolloin saanut kosketuksen kuvataiteeseen aikaisemmassa työpaikassaan, taidekaupan alalla toimineessa Goupil & Cie -yrityksessä.

Taiteilija eli niukkaa elämää ja sai rahoitusta veljeltään Theolta, joka toimi taidekauppiaana. Hän oli kuitenkin erittäin tuottelias.

Didrichsenin näyttelyyn tulevat piirustukset kertovat van Goghin matkasta taiteilijaksi, uppoutumisesta piirustusharjoituksiin ja ponnisteluista siirtää havaittu maailma paperille.

Keskeisiä aiheita ovat maalaisväestön ja maatyön kuvaus, alankomaalainen maisema maaseutu- ja kaupunkinäkymineen sekä henkilötutkielmat.

Näyttelyn kaksi öljyvärityötä edustavat van Goghin Hollannin-vuosien ja Ranskan-kauden 1886–1890synteesinä kehittynyttämaalaustapaa, jossa ei maalia säästellä.

Tie taiteilijaksi -näyttely Didrichsenin taidemuseossa 5.9.2020–31.1.2021

Tuulimyllyjä Dordrechtissa (Weeskinderendijk) on tehty vuonna1881 ja kuuluu Kröller-Müller-museon kokoelmaan. Kuva: Rik Klein Gotink.