Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IL: Nämä Veikkausta valvovat poliitikot ovat nostaneet jopa 24000–66000 euron palkkiot – viranomainen esittää kovaa kritiikkiä järjestelmästä

Rahapelimonopolia Suomessa harjoittavan Veikkauksen valvonta on epäonnistunut, katsoo Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV).

KKV:n torstaina julkaisemassa raportissa alleviivataan, että rahapelijärjestelmän sääntely ei täytä tehokkaan valvonnan vaatimusta.

Ongelmaksi nähdään, että valvonnasta on vastuussa monta eri tahoa, joiden tehtävät ovat osin päällekkäisiä. Näin ollen valvojien keskinäiset vastuut jäävät epäselviksi.

KKV arvostelee myös valvonnan puolueettomuuden vaarantumista. Syyttävä sormi osoittaa tällöin poliitikkoihin ja heitä lähellä oleviin järjestöihin.

– On ongelmallista, että rahapelituottojen edunsaajat osallistuvat rahapelaamisen sääntelyyn ja ovat päättämässä keskeisistä rahapelipoliittisista linjauksista. Edunsaajilla voi silloin olla kannustin pikemminkin huolehtia pelituottojen määrästä kuin peliongelmista ja niiden ennaltaehkäisemisestä, KKV toteaa.

Veikkaus on ollut tällä viikolla yltyvän kohun keskellä etenkin sen rahapeliautomaattitoiminnan takia.

Ylen MOT:n ohjelma kertoi maanantaina, että rahapeliautomaattien liikevaihto nousee jopa 11 miljardiin euroon.

Rahapeleistä kärsivät etenkin pienituloiset. KKV:stä on vaadittu, että peliautomaatit pitäisi sijoittaa piiloon sermien taakse tai siirtää kaupoista ja huoltamoilta pelisaleihin.

Osa Veikkauksen kriitikoista on väläyttänyt koko rahapelimonopolin purkamista. KKV:ssä ei nähdä tällä haavaa tarvetta näin radikaaliin toimeen.

– Rahapelisääntelyä on ensin keskitettävä ja tehostettava. Vasta sen jälkeen voidaan harkita, onko järjestelmää tarvetta muuttaa, sanoo KKV:n tutkimuspäällikkö Anu Raijas tiedotteessa.

KKV nostaa esimerkkeinä Tanskan ja Ruotsin mallit, joissa sääntely on keskitetty ja sääntelijöillä on tehokkaat keinot varmistaa peliyhtiöiden toiminnan lainmukaisuus.

Suomessa Veikkauksen toimintaa valvoo Poliisihallitus, mutta vastuu jakautuu myös Veikkauksen hallintoneuvostolle.

Iltalehti kertoi perjantaina, että hallintoneuvostossa istuvat poliitikot ovat nostaneet muhkeita kokouspalkkioita.

Kansanedustajille on maksettu palkkioita yhteensää 499 552 euroa vuosina 2010–2018. Palkkioita on saanut kaikkiaan 35 nykyiselle ja entistä kansanedustajaa.

Nykyisistä kansanedustajista eniten Veikkauksesta on hyötynyt Ilkka Kanerva (kok.), jonka nostamat palkkkiot ovat IL:n mukaan yhteensä 66 219 euroa.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) kuitannut palkkioita 33 710 euroa ja kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) 24 310 euroa.

Poliitikoista Sirpa Paatero on saanut kovinta arvostelua, sillä hän vastaa omistajaohjausministerinä Veikkauksesta.

Isoja yli 10 000 euron palkkiopotteja ovat saaneet myös vihreiden Heli Järvinen (21 600 euroa), SDP:n Jukka Gustafsson (21 000 euro), SDP:n Tuula Väätäinen (16 810 euroa), vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto (16 810 euroa), kokoomuksen Timo Heinonen (15 500 euroa) sekä perussuomalaisten Mika Niikko (13 200 euroa) ja Jani Mäkelä (10 500 euroa).

Veikkauksen sääntöjen mukaan hallintoneuvoston tehtävänä on valvoa hallituksen ja toimitusjohtajan hoitamaa yhtiön hallintoa.

Erityisesti valvojien pitää sääntöjen mukaan varmistaa, että Veikkausta "hoidetaan terveiden liiketoimintaperiaatteiden mukaisesti ja että yhtiö harjoittaa rahapelitoimintaa vastuullisesti".