Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sisäministeri: Poliisi toimi oikein Narinkkatorin kurdimielenosoituksessa – ”Etälamautin oli lievin keino puuttua”

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) ilmoittaa olevansa tyytyväinen poliisihallitukselta saamaansa selvitykseen poliisin voimankäytöstä mielenosoituksessa.

Sisäministeri vaati selvityksen poliisin toiminnasta 19.10. mielenosoituksessa Helsingin Narinkkatorilla.

Poliisi ja mielenosoittajien kesken syntyi kahakka, kun poliisi kielsi mielenosoittajilta ajoneuvon käytön väkijoukon keskellä turvallisuussyistä.

Järjestäjät ilmoittivat poliisille, etteivät he aio noudattaa määräyksiä ja ajoivat autonsa Narikkatorille. Poliisi käski useaan otteeseen kuljettajaa pysäyttämään ajoneuvon, mutta käskyjä ei toteltu.

Lopulta poliisi ajoi poliisiauton eteen, mutta mielenosoittajien ajoneuvo pyrki kiertämään poliisiauton ajamalla keskellä väkijoukkoa. Poliisi joutui turvautumaan voimakeinoihin.

Samaan aikaan mielenosoittajat estivät poliisiauton liikkumisen.

Yksi mielenosoittajista kaatoi yhden poliisin maahan ja tarttui toisen poliisin kaulassa roikkuvaan projektiililaukaisimeen.

Maahan kaadettu poliisi loukkaantui tilanteessa. Tämän jälkeen mielenosoittaja sai jalkaansa poliisin etälamautimesta.

Selvityksen perusteella etälamauttimen käyttö yhtä mielenosoittajaa vastaan oli lievin ja tarkoituksenmukaisin keino kyseisessä tilanteessa.

Poliisihallitus on toimittanut selvityksensä lausuntoineen sisäministerille. Sisäministeri toteaa sen perusteella, että poliisi on toiminut asianmukaisesti.

– Poliisin ennakkoarvio siitä, että mielenosoituksessa saattaa syntyä järjestyshäiriöitä, oli perusteltu, sisäministeri tiedottaa.

Ministerin mukaan tilanteen kulku oli sellainen, että poliisilla olisi ollut perusteet keskeyttää mielenosoitus.

– Olen tyytyväinen siihen, että siihen ei menty, vaan poliisi turvasi kokoontumisoikeuden toteutumisen ja rauhoitti tilanteen rajatummin keinoin, sisäministeri kiittää.

Ohisalo katsoo, että joukkojenhallintaan erityiskoulutettujen ja -varustettujen poliisien käyttö oli perusteltua perustuen tilaisuuden uhka-arvioon.

Sisäministerin ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen yhteisen kannanoton mukaan poliisin varautuminen ja varustautuminen 19.10. mielenosoitukseen perustui pitkälti siihen, että edellisessä 14.10. mielenosoituksessa mielenosoittajat eivät noudattaneet poliisin ohjeita ja määräyksiä.

Aiemmassa mielenosoituksessa aiheutettiin vaaratilanteita ajamalla autolla väkijoukon keskellä ja heittämällä kiviä. Tuolloin paikalle jouduttiin hälyttämään kaikki vapaana olleet poliisipartiot, jotta tilanne saatiin hallintaan.

Vaikka näiden kahden mielenosoituksen järjestävä organisaatio oli eri, oli järjestelyistä vastuussa osittain samoja henkilöitä. Sen muodostaman uhan vuoksi poliisi päätti käyttää JOUHA-erikoisyksikköään 19. lokakuuta Narikkatorin mielenosoituksessa.

Kurdien edustajat ja Helsingin poliisi ovat jälkikäteen käyneet keskusteluja tilanteista pyrkimyksenä välttää tilanteen kärjistyminen vastaavalla tavalla tulevissa mielenosoituksissa.