Voisalmen päiväkodissa avoimet ovet keskiviikkona 50-vuotisjuhlan merkeissä

Viertolaan Tikkurilan suuraluelle saadaan lisää päivähoitopaikkoja, kun Kurjenpolven päiväkoti korvataan uudella, isommalla Lauhatien päiväkodilla. Arkisto/Sirpa Ylönen

toimitus

Lappeenrannan Voisalmen päiväkoti täytti syyskuussa 50 vuotta. Pyöreitä vuosia täyttänyttä päiväkotia juhlitaan keskiviikkona 30.10. Yleisölle avoimessa ohjelmassa on luvassa sekä pieni juhlatilaisuus että avoimet ovet, jonka aikana päiväkotiin ja sen toimintaan pääsee tutustumaan.

Juhlapäivän kunniaksi kaupunkilaisilla sekä päiväkodin vanhoilla asiakkailla on mahdollisuus tutustua päiväkotiin avoimien ovien aikana. Ovet ovat avoinna Voisalmen päiväkodin päätalolla keskiviikkona 30.10. klo 8.30–11 sekä esikoulun tiloissa Voisalmen koululla klo 8.30–9.45. Voisalmen päiväkodin johtajan Piia Hovin mukaan luvassa on myös juhlaohjelmaa.

– Talo juhlii arjen keskellä. Avoimien ovien lisäksi meillä on päätalolla pieni juhlatilaisuus, jonka ohjelmassa on puheita ja lasten esityksiä. Olemme kutsuneet juhlaan mukaan toimialajohtoa, lasten ja nuorten lautakunnan jäseniä sekä meidän entisiä työntekijöitä ja eläkeläisiä. Myös yleisö on tervetullutta, Hovi sanoo tiedotteessa.

Voisalmen päiväkodin entinen lastenhoitaja Marja Horttanainen aloitti työt päiväkodissa samaan aikaan kun se otettiin käyttöön syyskuussa 1969. Vuonna 2000 eläköitynyt Horttanainen ehti työskennellä Voisalmessa yli 30 vuotta ja hoitaa tuona aikana satoja lapsia.

– Aloitin työt Voisalmen päiväkodissa syyskuussa samaan aikaan kun päiväkoti avautui. Toiset lastenhoitajat olivat aloittaneet jo elokuussa ompelemalla liinavaatteita. Kun Voisalmen päiväkoti aukesi, lapsia oli yhteensä 24. Kuusi lapsista oli vauvoja, nuorimmat vasta kahden kuukauden ikäisiä ja loput 18 olivat leikki-ikäisiä. Meitä hoitajia oli yhteensä kolme ja apuna harjoittelija.

– Yhden hoitajan työaika kului lähes koko ajan vauvojen nukuttamiseen ja syöttämiseen. Yhdessä huoneessa oli vauvoille omat sängyt ja päiväunia varten ulkona katoksessa ulkosängyt, joissa lapset nukkuivat lämpöisissä pusseissa. Ei siinä vaunuja olisi ehtinyt työntämään, muistelee Horttanainen tiedotteessa.

Vuonna 1969 käyttöön vihityssä rakennuksessa näkyvät vuosikymmenten eri kerrostumat. Persoonallisessa päiväkodissa tämä näkyy esimerkiksi eri vuosien aikana hankituissa kalusteissa ja tekstiileissä. Sisustustakin enemmän päiväkodissa on viidenkymmenen vuoden aikana muuttunut päiväkodin kasvatuskulttuuri. Päivähoidosta on siirrytty varhaiskasvatukseen.

– Yksi iso muutos on siirtyminen toiminnan sisältöjen aikuisjohtoisuudesta lasten ja perheiden osallisuuden lisäämiseen ja lasten laaja-alaisen osaamisen vahvistamiseen. Enää ei esimerkiksi ole niin tärkeää, miltä jokin lapsen askartelu näyttää, tärkeämpää on yhdessä tekeminen ja prosessi, kertoo Hovi.

Tulevaisuuden suunnitelmiakin keski-ikään ehtineessä päiväkodissa on. Seuraavaksi on tarkoituksena kohentaa päiväkodin sisäpiha, joka ei tällä hetkellä ole kukkeimmillaan. Päiväkodin johtaja Hovi kertoo, että nykyisen varhaiskasvatusmallin mukaisesti lapset on otettu suunnitteluun mukaan.

– Sisäpihan parannussuunnitelman on laatinut meidän taideohjaaja, joka on haastatellut suunnitelmaa varten lapsia. Lapset ovat saaneet kertoa, millaisen pihan he haluaisivat. Toiveissa on ollut mm. marjapensaat, joita on tarkoitus hankkia ensi keväänä.

Voisalmen päiväkoti

Päiväkoti on vihitty käyttöön syyskuussa 1969

Tällä hetkellä 139 lasta

7 eri ryhmää

28 työntekijää

Erityistä: Talossa on atrium-sisäpiha. Talossa on toiminut myös neuvola, lääkäri ja hammashoitola.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu