Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kavahdatko sädesientä tai kosteusvaurioita? THL:n mukaan kyse on usein tunnepohjaisesta liioittelusta

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) mukaan sisäilmaan liittyvät terveysriskit koetaan usein suurempina ja vakavampina, kuin mitä ne tutkimustiedon perusteella ovat.

Asia ilmeni THL:n toteuttamasta Kansallisesta sisäilmakartoituksesta, jossa selvitettiin suomalaisten tietoja ja käsityksiä sisäilmasta ensimmäistä kertaa.

THL tiedottaa tutkineensa asiaa, koska käyttäjien ja tutkimusten erot aiheuttavat hämmennystä.

Esimerkiksi kosteusvaurioiden ajatelleen usein olevan terveydelle haitallisempia, kuin mitä ne todellisuudessa ovat.

Yli puolet kyselyyn vastanneista arvioi kosteusvaurioiden olevan vakava haitta terveydelle, vaikka jonkinasteisia kosteusvaurioita on lähes kaikissa rakennuksissa.

Tieteellisten tutkimusten mukaan kosteus- ja mikrobivaurioista vain pieni osa niin vakavia, että ne lisäävät esimerkiksi astman riskiä.

Toinen hyvä esimerkki sisäilmaongelmista on THL:n mukaan sädesieni. Kyselyyn vastanneista noin kaksi kolmasosaa piti sädesienen esiintymistä varmana merkkinä sisäilman haitallisuudesta.

Tutkimustiedon perusteella sädesienet voivat olla merkki rakennuksen kosteus- ja mikrobivauriosta, mutta niiden löytäminen rakennuksesta ei automaattisesti osoita, että rakennuksen käyttämisestä olisi haittaa terveydelle.

THL muistuttaa, että sädesieniä ihminen kohtaa esimerkiksi luonnossa liikkuessa, koska niitä esiintyy paljon ympäristöstämme, kuten mullassa ja sulan maan aikana myös ulkoilmassa.

THL peräänkuuluttaa sisäilma-arviointiin nykyistä vähemmän tunnepohjaista keskustelua. Rakennukset pitäisi tutkia eikä oireilua tulisi suoraan käyttää sisäilman epäpuhtauksien mittarina.

Tutkimustiedon mukaan oireilu on yksilöllistä ja siihen vaikuttavat monet asiat, kuten ikä, terveydentila ja kuormittavat asiat, kuten viihtyisyys ja tyytyväisyys töissä ja koulussa.

Myös pelot ja harhaluulot voivat aiheuttaa oireita.

– Rakennuksen tilanne tulee arvioida kokonaisvaltaisesti pätevien ammattilaisten voimin, THL:n tutkimusprofessori Anne Hyvärinen painottaa.