Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eksoten kausi-influenssarokotukset alkavat – Katso oletko oikeutettu ilmaiseen rokotukseen

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) kannustaa jälleen maakuntalaisia ottamaan maksuttoman kausi-influenssarokotteen. Rokote kannattaa ottaa myös silloin, jos omassa lähipiirissä on henkilö, jolla on suurentunut riski sairastua vakavaan influenssaan.

Influenssan oireet ovat hyvin samankaltaiset kuin flunssan eli nuhakuumeen. Influenssassa erityisesti kuume ja lihassäryt ovat keskimäärin ankarammat ja voivat vakavimmillaan johtaa sairaalahoitoon.

Suomessa maksuttomaan influenssarokotteeseen on oikeutettu muun muassa jokainen 65 vuotta täyttänyt, sairautensa tai hoitonsa takia riskiryhmään kuuluva, kaikki 6 kk – 6 vuoden ikäiset lapset, vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden (kuten ikääntyneiden ja vastasyntyneiden) lähipiiri, raskaana olevat naiset ja varusmiespalvelukseen astuvat miehet.

Influenssakaudella 2019 - 2020 kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään VaxigripTetra – rokotetta. Rokote on sama valmiste kuin edellisenä vuotena, kuitenkin sen molemmat A-viruskannat on vaihdettu viime kauden rokotteeseen verrattuna. Fluenz Tetra -nenäsumuterokotetta voidaan käyttää lapsilla alkaen 24 kuukauden iästä - 6 vuoden ikään. THL- suosittaa rokotusten ajoittamista marras- joulukuulle. Rokotesuojan syntyminen vie 2 viikkoa rokotteen pistämisestä. Suuri osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos rokotettu saa influenssan, on tauti rokotetulla yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa.

Kausi-influenssarokotuksia annetaan terveys- ja hyvinvointiasemilla, Malla - ja Mallu-autossa, Iso apu -palvelukeskuksissa, lapsille ja perheille neuvoloissa ja kouluissa sekä opiskelijoiden terveyspalveluissa. Joukkorokotukset aloitetaan marraskuun alkupuolella ja niitä annetaan rokotusaikataulun mukaan joulukuulle saakka.

Kaikkien toimipisteiden rokotusaikataulut ja -paikat on koottu verkkosivulle

Jotta rokottaminen etenee sujuvasti, olisi hyvä pukeutua niin, että olkavarren saa helposti esiin. Kela-kortti tulee olla mukana rokotuksiin saapuessa.

Neuvoloissa ensimmäiset kausi-influenssarokotukset pistetään tiistaina 4.11. ja toisen kerran joulukuussa 9.12. Opiskelijoiden terveyspalveluissa rokotuksia annetaan ilman ajanvarausta 26. marraskuuta alkaen, tarkemmat aikataulut on hyvä tarkastaa yksikkökohtaisesti. Riskiryhmiin kuuluvat esikoululaiset ja peruskoululaiset saavat influenssarokotteen vain ajanvarauksella omalta kouluterveydenhoitajalta.

Malla-ja Mallu-autossa rokotukset aloitetaan 4. marraskuuta alkavalla viikolla ja ne jatkuvat kahden viikon ajan, eri paikkakunnilla. Terveys- ja hyvinvointiasemilla rokotuksen saa ilman ajanvarausta 25. marraskuuta alkavalla viikolla. Poikkeuksina ovat Korvenkylän ja Lauritsalan toimipisteet. Lauritsalassa rokotetaan jo 4. marraskuuta ja Korvenkylässä 14. marraskuuta. Iso apu -palvelukeskuksissa rokotetaan Imatralla 3. marraskuuta ja Lappeenrannassa 4. marraskuuta.

Kansallisen rokotusohjelman kausi-influenssarokotteita on käytetty Suomessa jo 50 vuoden ajan. Kausi-influenssarokotteissa ei ole tehosteainetta.