Vuoksenniska-kirjasarjan päätösosa ilmestyy 6.11.

Alkusysäyksenä kolmiosaisen Vuoksenniska-historiikin synnylle voidaan pitää Oli kerran Vuoksenniska -työryhmän syyskuussa 2012 järjestämää vanhojen valokuvien näyttelyä tilapäisessä ”Galleria Niskassa” Vuoksenniskantien tyhjässä liikehuoneistossa. Tuolloin kuukauden aikana näyttelyn näki noin 3 000 henkilöä, mikä oli Vuoksenniskan oloissa kerrassaan huikea kävijämäärä.

Näyttelyn suosio kertoi vuoksenniskalaisten suuresta kiinnostuksesta juuriaan kohtaan, sosiaalisesta tilauksesta, joka kannusti työryhmää käynnistämään laajan historiaprojektinsa. Etenkin, kun näyttelyn seurauksena tekijät saivat runsaasti uutta materiaalia ja pääsyn satojen yksityisten kotialbumien ja vinttikomeroiden kenkälaatikkoarkistojen äärelle. Vuoksenniskan historiaprojekti sai näin lentävän lähdön ja käynnistyi työryhmän perustaman kustantamon, Studio Niskan, puitteissa.

Vuoksenniskan lukion lakkauttamisen jälkeen Studio Niska julkaisi vuonna 2015 teoksen Oli kerran VYK – Vuoksenniskan yhteiskoulu ja lukio 1943–2013, ja vuotta myöhemmin, syksyllä 2016, ilmestyi Vuoksenniska-historiikin ensimmäinen osa: Oli kerran Vuoksenniska 1, vuoteen 1945 (340 sivua, yli 600 valokuvaa, karttaa ja muuta dokumenttia). Teos kertoo Vuoksenniskan tarinan 1800-luvun loppupuolelta aina sodan päättymiseen asti.

Alun perin kaksiosaiseksi kaavailtu kronikka Vuoksenniskan vaiheista paisui aineiston runsauden vuoksi trilogiaksi, jonka toinen osa Oli kerran Vuoksenniska 2, 1945–1965 (328 sivua, noin 850 valokuvaa ja muuta dokumenttia), keskittyy Vuoksenniskan sodanjälkeisiin ”ruuhkavuosiin”, jolloin nuoren Imatran kauppalan keskeiset toiminnot sijaitsivat vielä Vuoksenniskalla.

Nyt ilmestyvä trilogian päätösosa Oli kerran Vuoksenniska 3, 1965–2020 (325 sivua, yli 900 valokuvaa ja muuta dokumenttia) kartoittaa Vuoksenniskan historian yli viiden viimeisen vuosikymmenen ajalta päätyen 2010-luvun lopun suuriin muutoksiin – ja tutkaillen hieman tulevaakin.

Teossarjan taustalla on siis Oli kerran Vuoksenniska -työryhmä. Tekstistä ja kuvituksesta vastaavat Risto Olavi Koskinen ja Pekka Lehonkoski, ulkoasusta ja taitosta Pekka Kettunen Oli kerran Vuoksenniska -trilogian päätösosan julkistamistilaisuus pidetään keskiviikkona 6.11.2019 klo 16-18 Vuoksenniskan uudessa kirjastossa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut