Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aktiivimallin tarkat vaikutukset työllistymiseen ovat epäselviä – Loppuraportti paljastaa, keihin leikkuri osui kipeimmin

Aktiivimallin vaikutuksia arvioiva loppuraportti on julkaistu. Aktiivimallin tultua voimaan työllisyys koheni huomattavasti, mutta on mahdotonta osoittaa luotettavasti, mikä oli mallin ja mikä esimerkiksi parantuneen taloustilanteen vaikutusta.

Ammattilaisten keskusjärjestö STTK:n johtaja Katarina Murto ei pidä työllisyysvaikutuksia merkittävinä.

– Päinvastoin: raportissa todetaan, että asiantuntijahaastateltavat eivät havaitse suoraviivaista yhteyttä aktiivimallin ja työllistymisen parantumisen välillä, Murto toteaa tiedotteessa.

Työministeri Timo Harakka pitää raporttia arvokkaana hallituksen jatkotyön kannalta. Aktiivimallia lähdetään purkamaan, ja tilalle tulee yksilöllinen työllistymissuunnitelma.

– Tämä yksilöllisen työnhaun tuen malli rakennetaan siten, että työttömän oikeudet ja velvollisuudet ovat siinä tasapainossa, Harakka sanoo työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa.

Parhaillaan valmistelussa on työttömyysturvan ja työttömien palveluiden uudistus, joka tukee työttömyysjaksojen lyhentymistä ja kannustaa työnhakuun. Hallitus antaa esityksen syksyllä 2020. Uudistus valmistellaan siten, että sen vaikutuksia voidaan arvioida jälkikäteen.

Aktiivimallin loppuraportista selviää, että aktiivimalli pienensi työttömyysturvaa reilulta kolmannekselta työttömyysetuuksien saajista. Leikkuri osui kaikkein kovimmin vanhimpiin työttömiin.

– Loppuraportti paljastaa, että aktiivimallin leikkuri on osunut erityisesti yli 55-vuotiaisiin työttömiin. Samalla tiedämme, että suurin potentiaali työllisyyden nostolle löytyy juuri tästä ikäryhmästä. Tulemme valmistelemaan uusia toimenpiteitä, jotka auttavat tätä ikäryhmää takaisin työmarkkinoille, Harakka sanoo.

Toinen aktiivimallin selvä vaikutus näkyy TE-palvelujen käytön kasvuna. TE-toimistoissa otettiin aktiivimalli kriittisesti vastaan. Sitä ei nähty työvoimapoliittisesti tarkoituksenmukaisena keinona edistää työllisyyttä.

Kyselyn ja haastattelujen mukaan aktiivimallin nähtiin kannustavan vääränlaiseen aktiivisuuteen, joka ei perustu asiakkaiden tarpeisiin, motivaatioon tai työvoimapoliittiseen tarkoituksenmukaisuuteen.

STTK:n johtaja Katarina Murto pitää myönteisenä sitä, että palveluihin osallistuminen lisääntyi työttömien joukossa.

– Palvelujen sisältö ja kohdentaminen kuitenkin ratkaisevat sen, onko palveluilla vaikutuksia työllistymiseen. Ongelmana on, että palveluita ei ole riittävästi räätälöity työttömien tarpeisiin, Murto toteaa STTK:n tiedotteessa.